Een kever met een eigen signatuur

plagen

Een kever met een eigen signatuur

Diep in de nacht worden de bladeren van je cyclaam of azalea op karakteristieke wijze bewerkt. Grote, ronde happen worden van de zijkanten van het blad genomen. En daar blijft het niet bij. In de aarde worden de wortels van diezelfde azalea of cyclaam te grazen genomen. Boosdoeners? De taxuskever en haar larven.

De taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd, vormt elk jaar rond mei een plaag in de Nederlandse tuinen. Planten zoals rododendron, cyclaam, azalea en aardbei zijn favoriet.

Hoe herken ik taxuskeverschade?

taxuskever schade

Wanneer je door de tuin een rondje maakt is het fijn om te weten hoe taxuskeverschade eruit ziet. Taxuskever schade herken je aan de ronde happen die de kever aan de zijkanten van de bladeren neemt. Niet te verwarren met slakkenschade: slakken nemen ook ronde happen, maar ook aan de binnenkant van het blad.
De larven zijn actief in de bodem en eten aan de wortels van de planten. Deze schade kan je dus alleen zien door te graven onder de plant.




taxuskever larve

Bij het zien van het beschreven schadebeeld kan je verder zoeken naar de kever zelf. Logischerwijs zoek je naar de larven door te wroeten in de aarde. De larven lijken op engerlingen, maar hebben geen pootjes.








De volwassen taxuskever zoek je tussen de bladeren. Wel zijn zij het meest actief in de nacht.

Tip: Leg verfrommeld krantenpapier neer bij de planten die zijn aangetast. Overdag zullen de kevers de krant gebruiken om onder te schuilen. Op die manier kan jij ze gemakkelijk vinden en oppakken.

Hoe bestrijdt ik de taxuskever?

nema super sprayer

De volwassen taxuskevers komen rond mei tevoorschijn en blijkt dat nu in jouw tuin te zijn dan kan je aan de slag met biologische bestrijding. De taxuskeverlarven bestrijdt je met behulp van aaltjes.
De aaltjes dringen zich binnen bij de larven via natuurlijke openingen en scheiden een bacterie uit waarna de larven binnen 2 à 3 dagen overlijden. Aaltjes werken niet tegen de volwassen taxuskever, maar zoals eerder aangegeven kan je de kever afvangen door verfrommeld krantpapier neer te leggen bij de aangetast planten.

 



Tip: Al eerder last gehad van de taxuskever of de bodem preventief versterken?Zet de aaltjes in aan het begin van augustus en eind oktober. Op die twee momenten komen de larven uit de eitjes. Hoe kleiner zij zijn hoe effectiever de aaltjes. Wij bieden twee type aaltjes aan, namelijk: Felti & Phora.
Bij bodemtemperaturen onder de 14 graden gebruik je het aaltje Felti. Vanaf 15 graden zijn Phora aaltjes het meest effectief.

Mooie bijeenkomst is dat dezelfde aaltjes ook werken tegen engerlingen. De aaltjes zijn makkelijk en effectief uit te sproeien door gebruik te maken van de Nema Super Sprayer.

Meer weten over de taxuskever? Lees Taxuskever bestrijden – Insect Heroes