Vliegensvlug rouwvliegjes voorkomen met deze drie tips!

Vliegensvlug rouwvliegjes voorkomen met deze drie tips!

Het geven van water aan onze groene vrienden zit diepgeworteld in onze verzorgingsroutine. Planten hebben water nodig om stoffen te vervoeren, om fier rechtop te staan en om te groeien en bloeien. Maar er kleeft ook een nadeel aan te veel water geven: een voedingsrijke bodem in combinatie met te veel water creëert de ideale habitat voor rouwvliegjes, ook wel de varenrouwmug genoemd. In deze blog lees je drie tips voor het voorkomen & bestrijden van rouwvliegjes. 

Rouwvliegjes zijn vaak te vinden in vochtige omgevingen. Dit heeft een reden, want de larven van rouwvliegjes voeden zich met schimmels en rottend plantmateriaal. De vrouwtjes leggen hun eieren dan ook op vochtige plekken. 

De larven groeien uit tot volwassen vliegjes en binnen enkele uren nadat zij uit de pop zijn gegroeid beginnen zij met paren. Een vrouwtje kan hierdoor dezelfde dag nog 50 tot 300 eieren leggen in de potgrond. 
Bij ideale temperaturen kost het 20 dagen om van ei tot adult uit te groeien. Hierdoor zijn rouwvliegjes een plaag die regelmatig behandeld moet worden om ervan af te komen. 

Planten in slechte gezondheid of jonge stekjes zijn het meest vatbaar voor schade door de larven van rouwvliegjes. Zeker wanneer de larven direct aan de wortels knagen. Grote, gezonde planten ondervinden vaak geen schade, maar de volwassen rouwvliegjes zijn dan eerder hinderlijk voor de planteigenaar. Ook kan het enigszins onhygiënisch voelen wanneer je een walm aan vliegjes op ziet stijgen bij het water geven. Tot slot kunnen de volwassen rouwvliegjes schimmels overbrengen op gezonde planten. Reden genoeg om rouwvliegjes te bestrijden, toch?! 

 Hieronder drie tips voor het voorkomen van rouwvliegjes:

  1. Zorg ervoor dat overtollig water gemakkelijk kan weglopen in de potten van je planten. Dit voorkomt dat de bodem te vochtig wordt, wat wortelrot bevordert en rouwvliegjes aantrekt. Gebruik potten met drainagegaten en vermijd te veel water geven.
  1. Leg zand, grind of hydrokorrels boven op de grond om te voorkomen dat rouwvliegjes eitjes leggen.
  1. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Dit creëert een minder uitnodigend oppervlak voor de rouwvliegjes.

Word je toch overvallen door rouwvliegjes of heb je hier op het moment last van? Sla dan twee vliegen in één klap door het inzetten van onze combideal tegen rouwvliegjes.


Een samenstelling van aaltjes & vangkaartjes zijn het effectiefst om de levenscyclus van rouwvliegjes te doorbreken. De in poedervorm geleverde aaltjes los je op in water en verspreid je over het volledige oppervlak van de potgrond. Op het moment dat de aaltjes in contact komen met de rouwvliegjeslarven worden zij geïnfecteerd. Hierdoor sterven de larven na 2-3 dagen. Door het gebruik van vangkaartjes vang je de volwassen rouwvliegjes af waardoor er geen nieuwe eitjes gelegd kunnen worden. Mooi meegenomen is dat onze Sticky Leaf Groen Mini vangkaartjes 100% recyclebaar zijn in de papierbak!