Image 43561553035594

Hoe herken ik bladluis?

Bladluizen zijn kleine, ronde insecten van enkele millimeters groot. Ze zijn met het blote oog goed te zien. De beestjes kunnen groen, zwart of grijs van kleur zijn. Sommige bladluizen hebben vleugels en kunnen zich daardoor snel verspreiden. De bolle insecten zitten graag bij de knoppen van bloemen of aan de onderkant van bladeren.

Image 43561003778378

Bladluis wit

Bladluizen vervellen een aantal keer totdat ze volgroeid zijn. De witte vervelhuidjes zijn een aanwijzing dat er bladluizen op je planten zitten.

Image 43561187311946

Hoe herken ik bladluis schade?

Bladluizen zuigen plantensap uit bladeren waardoor de plant minder goed groeit, de bladeren vervormd worden en jonge planten mogelijk sterven. Ze hebben een voorkeur voor jonge en gezonde bladeren en voeden zich vaak aan de onderkant van bladeren. Ook groeitoppen zijn geliefd.

Image 43561187246410

Mieren en honingdauw

De bladluizen nemen te veel suikers op uit het plantensap en scheiden dit af als een plakkerige en doorschijnende vloeistof. Dit wordt honingdauw genoemd. Mieren zijn gek op honingdauw en komen er massaal op af. Roetdauw schimmels groeien op de honingdauw wat ook schadelijk is voor de plant.

Image 32192646676737

Hoe bestrijd ik bladluis?

Neem gelijk actie als je de eerste bladluis ziet: knip de aangetaste delen van de plant af en bestel snel Carna, Myza of Puncta om de bladluizen natuurlijk te bestrijden.

Carna larven kan je eenvoudig uitstrooien over je kamerplanten of lage tuinplanten. De jonge gaasvlieglarven gaan meteen op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Shop nu
Image 43561200550218

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Puncta lieveheersbeestjeslarven zijn het beste in te zetten als je veel bladluizen op één plek hebt. Ideaal voor struiken, hagen of andere planten in de tuin. Ook binnen kan je Puncta gebruiken. Je ontvangt het product als donkere larven van een paar mm groot. Als je geluk hebt zie je de volwassen lieveheersbeestjes verschijnen!

Shop nu

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen