Insectenhotel kopen of maken: hier moet je op letten!

Insectenhotel kopen of maken: hier moet je op letten!

Het aantrekkelijk maken van de tuin voor insecten zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes kan met een insectenhotel. Dit biedt een veilige nestel- en overwinteringsplek. Helaas zijn er insectenhotels in omloop die niet of nauwelijks insecten aantrekken. Daarom stellen we vandaag de vraag: wat maakt een goed insectenhotel?

Waarom een insectenhotel plaatsen?

Het bieden van onderdak aan insecten heeft zowel een ecologisch als een educatief doel. In heemtuinen, ecologische tuinen en milieueducatiecentra wordt geëxperimenteerd met verschillende materialen. Groente- en fruittelers plaatsen soms een insectenmuur om bestuivers aan te trekken. Ook in Nederlandse tuinen worden insectenhotels steeds populairder.

Voorbeeld van een kleurrijke insectenmuur. Niet alle onderdelen kunnen door bijen worden gebruikt.

Veelgemaakte fouten bij insectenhotels

Helaas worden de insectenhotels voor consumenten vaak met een ander doel vormgegeven of juist opgehangen, namelijk decoratief. Dit resulteert erin dat het huisje niet of nauwelijks insecten aantrekt, omdat deze niet juist zijn gemaakt.
Vaak is de diameter van de stokjes bamboe te klein of veel te groot voor bijen, of de stokjes zijn aan beide kanten open. Tevens kan er hout in verwerkt zijn dat behandeld is met chemicaliën. Dan schiet het ophangen van een insectenhotel haar doel voorbij!

Checklist: wat maakt een goed insectenhotel

Bij het kopen van een insectenhotel is het verstandig het advies van de Vlinderstichting op te volgen. Hieronder vind je de checklist:

•    De boorgangen en stengels (2-9 mm) bieden nestruimte voor bijen; kleinere of grotere gaten niet.
•    De diepte van de boorgang moet lang zijn (2-10 cm), zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
•    De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
•    De gangen moeten glad zijn van binnen, anders bezeren de bijen zich. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. 
•    Zorg dat er een afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.

De perfecte locatie voor het insectenhotel

Niet alleen het insectenhotel bepaalt hoeveel bijen er overwinteren. Zonder bloemen in de buurt hebben ze weinig te zoeken! Wil je het populairste insectenhotel van de buurt? Investeer dan in de volgende punten:

•    Plaats het bijenhotel op een zonnige plek. Bijenhotels op het noorden of onder de bomen worden niet door bijen gebruikt.
•    Zorg voor een voedselrijke omgeving met veel inheemse bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer.
•    De meeste bijen sluiten hun nest af met aarde die goed aan elkaar kleeft, met name leem voldoet goed. Wie een heuveltje leem kan aanbieden, zal de bijen nog beter helpen.
•    Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Zet het oude een jaar op een schaduwplek in de tuin, zodat eventuele laatste bewoners het kunnen verlaten.

In de dichte buisjes groeien jonge bijen (larven) uit tot volwassen bijtjes!

Maak van je tuin een insectenparadijs

Heb je nog een geschikt plekje in de tuin? Ontdek de insectenhotels van Insect Heroes. Zo ben je zeker van een goede keuze! Combineer ze met het speciaal samengestelde bloemenmengsel Buzz, dat maar liefst 38 inheemse bloemsoorten bevat. Wordt jouw tuin dé place-to-be dit tuinseizoen?