Aaltjes
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn zeer kleine, draadvormige wormen die behoren tot de stam van de rondwormen (Nematoda). Daarom worden ze ook wel nematoden genoemd. De wormpjes zijn 0,2 tot 3 millimeter groot en daardoor nauwelijk te zien met het blote oog. Ze komen van nature voor in Nederlandse bodems en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Er zijn duizenden soorten, die onder te verdelen zijn in schadelijke aaltjes en nuttige aaltjes. De schadelijke soorten, zoals wortelknobbelaaltjes, kunnen schade toebrengen aan plantenwortels, terwijl nuttige aaltjes juist worden gebruikt om tuinplagen te bestrijden.
Hoe werken nuttige aaltjes?
Nuttige aaltjes parasiteren op plaaginsecten zoals rouwvliegjes, naaktslakken, engerlingen, emelten en taxuskevers. Ze dringen het lichaam van het plaaginsect binnen en scheiden bacteriën uit die de plaag doden. Daarna voeden ze zich met het dode insect en planten zich voort. Zolang er een geschikte gastheer aanwezig is, blijven de aaltjes in de bodem overleven.
Voordelen van aaltjes
Duurzaam
100% natuurlijke plaagbestrijding, zonder gif
Veilig
Onzichtbaar aan het werk, zonder een nieuwe plaag te vormen
Eenvoudig
Meng met water en breng aan op de bodem of bladeren
Welke soorten aaltjes zijn er?
Wij verkopen vier verschillende aaltjes, elk met hun eigen superkracht:
Welke plagen kunnen aaltjes bestrijden?
Naaktslakken
Phasma aaltjes dringen slakken binnen en doden ze van binnenuit.
Engerlingen
Engerlingen, de larven van kevers zoals meikevers en junikevers, worden bestreden met Phora aaltjes.
Emelten
Emelten, de larven van langpootmuggen, kunnen worden aangepakt met Felti of Carpo aaltjes, afhankelijk van de temperatuur.
Taxuskevers
De larven van taxuskevers in de bodem worden bestreden met Phora aaltjes.
Rouwvliegjes
Felti aaltjes kunnen de larven van rouwvliegjes, die in potgrond leven, bestrijden.
Trips
Felti aaltjes kunnen ook worden ingezet tegen tripslarven in de grond.
Hoe gebruik je aaltjes?
Kies het juiste soort aaltje
Elke soort aaltje bestrijdt specifieke plagen. Controleer welke plaag je hebt om de juiste keuze te maken. In het voorjaar en najaar kan je het beste Felti kiezen, aangezien dit soort aaltje het beste tegen kou kan. In de zomer zijn Phora en Carpo meer geschikt. Wil je naaktslakken bestrijden? Kies dan voor Phasma.
Kies het juiste moment
Aaltjes zijn bodemdieren en kunnen daardoor niet goed tegen UV-licht. Zet de aaltjes bij voorkeur uit in de avond of bij bewolkt weer. Wacht niet te lang met inzetten, de aaltjes zijn het meest effectief als ze vers zijn.
Mengen en gieten
Meng de aaltjes met lauwwarm water in een maatbeker en roer goed. Giet het mengsel in een gieter of sproeier en vul zo nodig aan met water. Verspreid de aaltjes over aangetaste gebieden.
After-care
Houd de bodem of bladeren licht vochtig na toepassing voor een optimaal resultaat.
Geduld!
Het duurt meestal 1-2 weken voordat je een vermindering van de plaag ziet. Bij een ernstige besmetting kan een herhaling nodig zijn.
Hoe lang kan je aaltjes bewaren?
Aaltjes hebben buiten de koelkast een beperkte houdbaarheid. Bewaar het zakje na ontvangst maximaal 1 week gesloten in de koelkast. Het mengsel van aaltjes in water kan niet bewaard worden.
Veelgestelde vragen
We zijn trots om te vertellen dat alle aaltjes die wij verkopen in Nederland worden gekweekt! Bovendien kweken we de Carpo, Felti en Phora aaltjes zelf en ontvang je dus altijd vers product rechtstreeks van de kweek.
De aaltjes kunnen zeker met elkaar gecombineerd worden. Je kunt ze mengen in hetzelfde water en samen uitgieten of sproeien.
Ja, aaltjes zijn veilig voor het milieu. Ze zijn natuurlijke organismen die alleen specifieke plaaginsecten aanvallen en geen schade toebrengen aan planten, dieren of mensen.