Rouwvliegjes

Image 43561559097674

Hoe herken ik rouwvliegjes?

Varenrouwmuggen of rouwvliegen zijn zwart van kleur, 1-3 mm groot en vliegen vrij traag. Veel mensen vinden ze lijken op kleine zwarte vliegjes of fruitvliegjes.

doorzichtige, wormachtige larven van rouwvliegjes die plantenwortels opeten

Rouwvliegjes larven

De volwassen rouwvliegjes leggen eitjes in de grond van je planten, waar weer larven uitkomen. Deze larven zijn doorzichtig van kleur en lijken op kleine wormpjes.

doorzichtige larve rouwvlieg zonder pootjes in aarde

Hoe herken ik rouwvliegjes schade?

De volwassen rouwvliegjes brengen geen directe schade aan je planten toe. De rouwvliegjes leggen eitjes in de grond waar larven uit komen. De larven kunnen wel schade aanbrengen aan de planten. De larven van rouwvliegjes leven in de bodem en houden van een vochtige en een voedingsrijke omgeving. Ze eten voornamelijk rottend plantenmateriaal en de schimmels die daar op groeien. Ook knagen sommige soorten larven aan de wortels van jonge planten. De larven kunnen niet ver bewegen en daarom is schade altijd lokaal.

Image 43561559163210

Hoe bestrijd ik rouwvliegjes?

Rouwvliegjes kunnen het hele jaar worden bestreden, zodra je de rouwvliegjes ziet. Om de complete levenscyclus te doorbreken, kan je Felti aaltjes en Sticky Leaf vangkaartjes inzetten. Felti aaltjes zijn piepkleine wormpjes die de larven in de bodem bestrijden. Met de Sticky Leaf vangkaarten vang je de volwassen rouwvliegjes.

Shop nu
Image 43881723527498

Rouwvliegjes voorkomen

De larven van rouwvliegjes houden van een vochtige bodem, met rottende wortels. Probeer daarom de aarde zo droog mogelijk te houden. Zeker in de winter hebben planten minder vaak water nodig. Controleer af en toe de wortels van de planten door de binnenpot op te tillen of plaats een vochtmeter om te controleren of de plantenwortels niet te nat staan.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen