Dopluis herkennen

Bruine 'dopjes' of bultjes op de bladeren of stengel van je plant? Dit zou zomaar dopluis kunnen zijn! Dopluis ziet er niet echt uit als een beestje. Dit komt omdat het vrouwtje verstopt zit onder een schildje en zich niet beweegt. Het schildje is vergroeid met het insect. Zo beschermd dopluis zichzelf tegen natuurlijke vijanden en beschermd ze haar eitjes. Uit de eitjes kruipen lichtgekleurde nimfen die moeilijker te ontdekken zijn door hun lichte kleur.

Dopluis kun je je van de plant af krabben met je nagel. Zo weet je dat het een beestje is en bijvoorbeeld geen verdikking van de stengel. Dopluizen zitten graag bij de nerven van het blad of op de stengel.

De dopluis mannetjes zien er anders uit dan de vrouwtjes: ze hebben vleugels en een schild ontbreekt. Aanwezigheid van mannetjes is echter zeldzaam.

Image 47074742796618

Verschil dopluis en schildluis

Dopluizen en schildluizen lijken erg op elkaar. Toch zijn er een paar verschillen. Dopluizen produceren plakkerige honingdauw, in tegenstelling tot schildluizen. Verder is het schildje van dopluis vergroeid met het lichaam terwijl het schildje van schildluis eraf kan worden getild. Op de foto zie je een schild van de platte dopluis.

Platte dopluis

Platte dopluis

Platte dopluis is, zoals de naam al verraad, een relatief platte dopluis. Zeker de jonge stadia zijn zeer moeilijk te zien door hun lichte kleur en geringe hoogte. De volwassen dopluis heeft donkere vlekken op het schild.

Dopluis herkennen

Oleanderdopluis

De oleanderdopluis is donkerbruin van kleur en bol en rond van vorm. Het schild is zo verdikt dat er een 'H' patroon op de rug te zien is.

Dopluis ontwikkeling

Vrouwtjes dopluizen beschermen hun eitjes onder hun schild. Uit de eitjes kruipen kleine lichtgekleurde nimfen, die ook wel 'crawlers' worden genoemd. De crawlers kunnen zich snel verspreiden over de plant. Na een tijdje gaan de crawlers zich vestigen op een vaste plek en vormen ze een schild. Zo groeien ze tot een volwassen vrouwelijke dopluis. Mannetjes kunnen ook voorkomen, maar zijn zeer zeldzaam.

Dopluis schade

Plakkerige bladeren verraden de aanwezigheid van dopluis. De dopluizen nemen plantensap op uit de plant. Het overschot aan suiker wordt uitgescheden als plakkerige vloeistof. Het zoete stofje wordt 'honingdauw' genoemd. Op de honingdauw kunnen roetdauwschimmels groeien, waardoor de bladeren en takken bedekt zijn met een zwarte laag.

Dopluis schade honingdauw

Dopluis bestrijden

Dopluis kan het beste worden opgeruimd met Plant Soap. De Plant Soap spray bestaat uit 100% natuurlijke stoffen en bevat geen gif. Spray de onder-en bovenkant van de bladeren goed in. De Plant Soap vormt een laagje om de dopluis. Na één week kan de behandeling worden herhaald om de plant goed schoon te krijgen.

Image 41654021488970

Dopluis bestrijden

Maak de plant goed schoon met Plant Soap!

Shop nu

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen