Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers. De larven zijn te herkennen aan hun melkwitte, wormvormige lijf die zich opkrult als de letter 'C'. In het gazon kan je engerlingen herkennen aan gele plekken in het gras. De keverlarven knagen aan de wortels van het gras, waardoor het gras dood gaat.
Emelten zien eruit als grijsbruine, dikke wormen van 1 tot 5 cm groot. Er is geen duidelijke kop te onderscheiden. Schade door emelten wordt veroorzaakt doordat zij van de groene delen van het gras eten. Zo ontstaan er kale plekken in het gras.
Ritnaalden zijn de larven van kniptorren. Wanneer de ritnaalden nog jong zijn, eten ze vooral dood organisch materiaal. Grote ritnaalden richten zich op de ondergrondse wortels van planten. Om ritnaalden te bestrijden, kan je gebruikmaken van Carpo aaltjes. Er zullen echter herhaalbehandelingen nodig zijn, aangezien de aaltjes de ritnaalden niet de eerste behandeling compleet zullen bestrijden.
Veenmollen (Gryllotalpa gryllotalpa) zijn sterk in aantal achteruitgegaan en staan nu op de Rode lijst als kwetsbare diersoort. Zij zijn wettelijk beschermd. Bestrijden zouden wij daarom niet adviseren.
Mieren voeren een nuttige rol uit in de tuin: ze ruimen natuurlijk afval op en beluchten de bodem door tunnels te maken, wat water en zuurstof goed doorlaat stromen naar wortels van de planten. Toch echt overlast van de mieren? Lees dan tips om mieren te voorkomen in onze blog.
Grasvliegjes (Thaumatomyia notata) zijn kleine, gele vliegen met zwarte strepen op hun rug. Ze verschijnen vaak in grote aantallen in de zomer en worden aangetrokken door gras. Ondanks hun aanwezigheid veroorzaken grasvliegjes geen schade aan het gazon omdat de volwassen vliegjes zich voeden met nectar en pollen in plaats van gras. Ook steken of bijten ze niet.
Zit jouw plaag er niet tussen?
Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt? Upload een duidelijke en scherpe foto van de plaag, dan kijken wij of we de plaag en oplossing voor je kunnen vinden!