Slangenmijt herkennen, bestrijden en voorkomen

Navigeer snel naar

Slangenmijt herkennen

De slangenmijt Ophionyssus natricis, ook wel bloedmijt genoemd, is een parasiet die vooral op slangen voorkomt. De volwassen slangenmijt is ongeveer 1 mm groot en lichtbruin van kleur. Als de slangenmijt vol bloed is gezogen is hij donkerrood of zwart van kleur. Als je goed speurt kan je de slangenmijt als zwarte stipjes tussen de schubben zien zitten. Plekjes om op te letten zijn onder de kin, rond de ogen en rond de cloaca van je reptiel.

Slang in waterbak
Slangen zullen de neiging hebben om zich meer te gaan baden in water. Dit doen ze om verlichting te zoeken van de irritatie veroorzaakt door de mijten. Als je goed kijkt kun je de slangenmijten als puntjes in het water zien drijven. Ze laten zich namelijk los van de huid in water.

Vervellingsproblemen en andere gezondheidsproblemen
Aanwezigheid van de slangenmijt heeft invloed op de algemene gezondheid van de slang. De slangenmijt kan bijvoorbeeld zorgen voor vervellingsproblemen of gewichtsverlies.

Irritatie rondom ogen
De slangenmijt kan zich rondom de ogen van de slang bevinden waardoor er irritatie kan ontstaan.

Welke reptielen kunnen last hebben van de slangenmijt?

De slangenmijt zit voornamelijk op verschillende soorten slangen zoals de koningspython, groene boompython of boa constrictor. De slangenmijt kan ook op hagedissen voorkomen zoals de dwergbaardagaam of kraaghagedis.

Slangenmijt bestrijden

Om van de slangenmijt af te komen of om de slangenmijt te voorkomen is het heel belangrijk om het terrarium grondig schoon te maken. Verwijder of vervang houten delen van het terrarium. In spleetjes van hout leggen slangenmijten namelijk hun eitjes. Pas als het hok helemaal schoon en leeg is, kan je Taurrus roofmijten uitzetten.

De slangenmijt kan effectief worden bestreden met Taurrus roofmijten. Strooi Taurrus eenvoudig uit over de bodem van het substraat en de roofmijten doen verder al het werk.

Taurrus roofmijten zijn de natuurlijke vijand van de slangenmijt. Taurrus gaat actief op zoek naar parasieten en valt ze aan. De roofmijten kunnen zich uitstekend handhaven in elk type terrarium.

Taurrus roofmijten kunnen niet worden gebruikt in combinatie met slangenmijt-dodende middelen zoals insecticiden of pesticiden. Verder middelen die de roofmijt uitdrogen of beschadigen, zoals silicapoeder of diatomeeënaarde.

Image 50376197472586

.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?
Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen