Wolluis herkennen, bestrijden en voorkomen
Wolluis herkennen
Vrouwtjes
Wolluizen zijn kleine insecten van 2 tot 5 millimeter groot die vaak stil op planten zitten. Hun lichaam is bedekt met een witte, poederige waslaag, waaronder hun lichaam roze of geel van kleur is. Aan de zijkanten van hun lichaam bevinden zich wasdraden, waarvan de lengte verschilt per soort.
Mannetjes
Mannetjeswolluizen zien er anders uit dan de vrouwtjes. Hun lichaam is kleiner en ze zijn vaak niet groter dan 1 millimeter. Bovendien hebben ze vleugels. Mannetjes leven slechts enkele dagen, waardoor je ze bijna nooit ziet.
Eieren
De meeste soorten wolluizen leggen hun eitjes in een massa van witte wasdraden die eruitzien als witte pluisjes. Deze massa wordt een eizak genoemd. De kleine, donzige plekjes bevinden zich vaak bij de nerven van het blad.
Nimfen
De jonge wolluizen die uit de eitjes kruipen, worden nimfen genoemd. Ze zijn kleiner en donkerder van kleur dan de volwassen wolluizen, omdat ze minder witte, wasachtige draden op hun lichaam hebben.
Soorten wolluis
Er zijn meer dan 2000 soorten wolluizen, maar de meest voorkomende en schadelijke zijn de citruswolluis, viburni wolluis, solani wolluis en de langstaartwolluis.
Wolluis ontwikkeling
Wolluizen doorlopen verschillende stadia in hun levenscyclus: ei, nimf, en volwassene. De eieren worden gelegd in een beschermende wasachtige zak, en na het uitkomen gaan de nimfen onmiddellijk op zoek naar voedsel. De volledige levenscyclus kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en beschikbaarheid van voedsel.
Wolluis schade
Wolluizen kunnen op verschillende manieren schade toebrengen aan planten.
Witte pluisjes
Wolluis schade herken je op het eerste gezicht aan de witte plekjes op de bladeren. Door deze plekjes ziet de plant er minder mooi uit.
Plakkerige bladeren
De bladeren kunnen plakkerig aanvoelen door honingdauw. Honingdauw is een suikerig goedje dat de wolluizen uitscheiden. Hier kunnen ook weer roetdauwschimmels op gaan groeien en die vormen een zwart laagje op het blad.
Gele bladeren
De meeste schade wordt veroorzaakt doordat wolluizen plantensap opzuigen, waardoor de plant verzwakt en minder groeit. Bladeren kunnen geel worden en afvallen. Ook bloemen of vruchten kunnen afvallen.
Wolluis bestrijden op natuurlijke wijze
De meest effectieve en natuurvriendelijke manier om wolluis te bestrijden is door gebruik te maken van Crypto roofkevers in combinatie met Plant Soap.
Stap 1 - Plant Soap
Spray Plant Soap op de plekken waar je wolluis ziet zitten: de stengel, onderkant en bovenkant van het blad. Veeg af met een droge doek. Wacht tot de restjes van de spray zijn opgedroogd en zet daarna natuurlijke vijanden uit.
Stap 2 - Crypto
Zet vervolgens de natuurlijke vijand van de wolluis uit: Crypto roofkeverlarven. Crypto lieveheersbeestjes zijn gespecialiseerd in het opruimen van wolluis, maar kunnen ook schildluizen en bladluizen opeten. De larven kunnen wel 30 wolluizen per dag opeten. De Crypto larven lijken op wolluis en kunnen daardoor de wolluis goed besluipen en uiteindelijk opeten.
Wolluis voorkomen
Het liefst wil je een wolluisbesmetting voor zijn! Hier geven we 3 tips om wolluis te voorkomen in kamerplanten:
Schoonmaakbeurt
Neem elke maand de bladeren van de plant voorzichtig af met een natte doek of bijvoorbeeld de Plant Soap spray. Je kunt de plant ook buiten afspoelen of onder de douche zetten. Zorg er dan wel voor dat de grond en de wortels niet te nat worden door ze af te dekken met een zeil of vuilniszak.
Check de bladeren
Controleer regelmatig de bladeren, vooral de onderkant! Let op witte vlekjes, plakkerige bladeren of ovale beestjes. Weet je niet zeker of je plant last heeft van wolluis? Stuur dan een foto naar info@insectheroes.nl en wij kijken graag met je mee.
Gelukkige planten
Gezonde planten kunnen zich goed verweren tegen plagen. Onderzoek of je kamerplanten nog gelukkig zijn: krijgen ze genoeg water, zon, warmte en voeding? Zoek uit wat jouw specifieke plant nodig heeft.
Andere manieren om wolluis te bestrijden
Wolluis bestrijden kan op verschillende manieren, met elk hun eigen voor- en nadelen. Hier bespreken we drie methoden om wolluis te bestrijden, met uitzondering van natuurlijke vijanden als Crypto:
Wolluis bestrijden met chemische middelen
Er zijn diverse anti-insectenmiddelen op de markt die beloven effectief te zijn tegen wolluis. Deze middelen bevatten vaak stoffen zoals pyrethrinen, deltamethrin of acetamiprid. Hoewel ze effectief zijn in het doden van wolluis, hebben ze ook nadelen. Het gebruik van deze middelen kan schadelijk zijn voor het milieu, vooral als ze buiten worden toegepast en in waterwegen terechtkomen. Ze kunnen ook schadelijk zijn voor nuttige insecten, huisdieren, kinderen en je eigen gezondheid. Let daarom altijd goed op de samenstelling en vermijd producten met giftige stoffen.
Wolluis bestrijden met alcohol
Een andere manier om wolluis te bestrijden is door het gebruik van alcohol, zoals isopropylalcohol. Je kunt een watje of een doekje in de alcohol dopen en daarmee de aangetaste delen van de plant afnemen. Dit doodt de wolluis effectief. Het voordeel is dat alcohol relatief snel verdampt en minder schadelijk is voor de plant en het milieu. Het nadeel is echter dat je zeer nauwkeurig moet werken om alle insecten te raken, wat tijdrovend kan zijn. Bovendien kan herhaaldelijk gebruik van alcohol de bladeren van de plant beschadigen.
Wolluis bestrijden met dreft of groene zeep
Een veelgebruikte methode om wolluizen te bestrijden is het gebruik van een zeepoplossing. Meng een paar druppels afwasmiddel of groene zeep met water en besproei de plant grondig. Deze methode verstikt de wolluis en is relatief minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Een nadeel is echter dat je de behandeling regelmatig moet herhalen om nieuwe generaties wolluizen te bestrijden. Ook kan zeepoplossing, als het te vaak of in hoge concentratie wordt gebruikt, de plant beschadigen door verbranding van de bladeren.
Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?
Bekijk de overzichtspagina met alle plagen.