Help mijn plaag herkennen

rouwvliegje op plant macro foto

Rouwvliegjes herkennen

Varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes genoemd, herken je als zwarte kleine vliegjes die rond de potgrond van kamerplanten vliegen. Veel mensen verwarren ze met fruitvliegjes.

Lees meer
rouwvliegje bij lineaal 2 mm groot

Volwassen rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar niet-stekende muggen. Ze hebben lange antennen, een donkere kleur en vliegen vrij traag. De volwassen mugjes zijn tot 3 mm groot en goed te zien met het blote oog.

Lees meer
Image 43561451290954

Rouwvliegjes eitjes

De volwassen rouwvliegjes leggen eitjes in de potgrond waar larven uitkomen. De schade is alleen onder de grond te zien.

Lees meer
doorzichtige larve rouwvlieg zonder pootjes in aarde

Rouwvliegjes larven

De rouwvliegjeslarven zijn doorzichtig van kleur en lijken op kleine wormpjes. De larven kunnen niet ver bewegen en daarom is schade altijd lokaal.

Lees meer
doorzichtige, wormachtige larven van rouwvliegjes die plantenwortels opeten

Rouwvliegjes schade

De larven van rouwvliegjes leven in de bodem en houden van een vochtige en voedingsrijke bodem. Ze eten voornamelijk rottend plantmateriaal en de schimmels die daar op groeien. Ook knagen de larven aan de wortels van jonge planten.

Pas op met de planten te veel water te geven, zeker in de winter. Zo creëer je namelijk een perfecte omgeving voor de rouwvlieglarven.

Lees meer

groene bladluizen met verschillende grootte op onderzijde blad

Bladluis herkennen

Bladluizen zijn kleine, bolle insecten van enkele millimeters groot. Ze kunnen zich erg snel voortplanten, waardoor je snel een grote plaag hebt in de planten.

Lees meer
rijtje donkere bladluizen op stengel plant

Bladluis uiterlijk

Bladluizen kunnen allerlei kleuren hebben: groen, zwart bruin of rood. Ze zitten graag in groepjes op de onderkant van de bladeren of op de stengel.

Lees meer
witte vervelhuidjes van bladluizen op blad lijken op levende bladluizen

Bladluis wit

Bladluizen vervellen een aantal keren terwijl ze groeien. Deze witte velletjes zijn een aanwijzing dat je bladluizen in je planten hebt.

Lees meer
mieren die honingdauw van bladluizen melken op stengel plant

Bladluizen en mieren

Bladluizen kan je indirect herkennen aan de aanwezigheid van mieren. Bladluizen scheiden namelijk een zoete, plakkerige substantie af waar de mieren op af komen. Deze substantie wordt honingdauw genoemd. Hier kunnen ook weer schimmels op groeien, wat vaak roetdauw wordt genoemd.

Lees meer
gevleugelde donkere bladluis naast ongevleugelde bladluizen

Bladluis vleugels

Als er erg veel bladluizen bij elkaar zitten vormen ze vleugels en vliegen naar een ander stuk van de tuin. Zo verspreid de plaag zich snel.

Lees meer

donkere volwassen trips op blad met zwarte stipjes

Trips herkennen

Tripsen zijn zo klein, dat je goed moet speuren om ze te vinden. Trips heeft een langwerpig lijf met kleine rafelige vleugeltjes. Ze zijn ongeveer 1 tot 2 mm groot en vaak geel, bruin of zwart van kleur.

Lees meer
donkere volwassen trips naast lichtgele trips larve

Trips larven

De larven van trips zijn lichtgeel tot doorzichtig van kleur. Ze zijn daarom moeilijker te ontdekken dan de volwassen trips. Op deze foto zie je de larve en de volwassen tabakstrips.

Lees meer
schade trips witte vlek op blad met zwarte puntjes erin

Trips schade

Trips veroorzaakt schade door plantencellen leeg te zuigen. Hierdoor komen er zilvergrijze vlekken op het blad: de dode plantencellen. Ook zie je zwarte stipjes in de grijze vlekken. Dit zijn de uitwerpselen van trips.

Lees meer
Image 43561556246858

Trips eitjes

Veel trips soorten leggen de eitjes in het bladweefsel. De eitjes zijn moeilijk waar te nemen en te bestrijden.

Lees meer

spint schade blad gele vlekken verdroging en zwarte stipjes

Spint herkennen

Spintmijten drinken plantsap aan de onderkant van de bladeren. Een plantencel wordt aangeprikt en leeggezogen, en de dode plantencel kleurt geel. Hierdoor ontstaan er gele plekjes op de bladeren van je planten.

Lees meer
verdord blad met webjes en spintmijten erin

Spint webjes

De mijten maken ook spinsel, kleine webjes, tussen de bladeren. De webjes gebruiken de spintmijten om zich snel te verplaatsen. Samen met de gele vlekken zorgen ze ervoor dat de plant er minder mooi uitziet.

Lees meer
macro foto van roodgekleurde kasspintmijt op blad

Spint uiterlijk

Spintmijten zijn kleine ronde beestjes, die een beetje lijken op spinnetjes of teken. Ze zijn tot 0,5 mm groot en met een loepje het beste te zien.

Lees meer
groen gekleurde spintmijten op blad

Spint kleuren

Spintmijten kunnen verschillende kleuren hebben, van bruin tot rood tot groen. De kleur is afhankelijk van het soort voedsel dat spint eet. De kasspintmijt is te herkennen aan twee donkere vlekken op het lijf.

Lees meer

witte pluizenbolletjes op stengel tomatenplant

Wolluis herkennen

Wolluizen herken je op het eerste gezicht aan de donzige witte plekjes bij de nerven van de bladeren. Dit is een substantie die de wolluizen afscheiden.

Lees meer
volwassen witgekleurde wolluizen Phenacoccus solani

Volwassen wolluis

Als je de wasachtige draden weghaalt zie je kleine wit tot lichtroze beestjes verschijnen. Ze zijn 4-5 mm groot.

Lees meer
witte wolluizen op stengel paprikaplant

Wolluis honingdauw

De bladeren kunnen plakkerig aanvoelen door honingdauw. Honingdauw is een suikerig goedje dat door de wolluizen wordt uitgescheden. Op de suikers kunnen roetdauwschimmels gaan groeien.

Lees meer
stengel plant met groepje wolluizen en witte wasdraden

Wolluis schade

De meeste schade wordt veroorzaakt doordat wolluizen plantensap opzuigen waardoor de plant verzwakt en minder hard groeit.

Lees meer
laurierplant met groepje wolluizen rondom bladoksel

Gele bladeren door wolluis

Bladeren kunnen geel worden en afvallen. Ook bloemen of vruchten kunnen uiteindelijk afvallen.

Lees meer

taxuskever schade ronde happen uit zijkant blad

Taxuskever herkennen

Taxuskever, ook wel lapsnuitkever genoemd, is goed te herkennen aan de schade die hij aan de plant aanricht. De ronde happen uit de zijkant van het blad wijzen op zijn aanwezigheid.

Lees meer
Image 43561559687498

Volwassen taxuskever

De taxuskever is een kleine, donkere kever van 7 tot 10 mm groot. Hij heeft lichte vlekjes op zijn dekschild. en kan niet vliegen.

Lees meer
schade taxuskever ronde happen uit zijkant blad

Welke planten eet taxuskever

Overdag houdt de snuitkever zich schuil, maar 's nachts knabbelt hij vrolijk aan bladeren van rododendron, cyclaam, azalea en aardbei.

Lees meer
macro foto taxuskever lichtbruine vlekjes op dekschild

Taxuskever vangen

Je kunt de volwassen kever vangen door een plank hout in de tuin neer te leggen, met groeven aan de onderkant. De Taxuskever kruipt in de groef en kan overdag verwijderd worden.

Lees meer

witte vlieg op onderkant blaadje

Witte vlieg herkennen

Witte vlieg is een klein insect van ongeveer 3 mm groot met witte, poederachtige vleugeltjes. Zodra je aan de plant schud, vliegen de beestjes op.

Lees meer
doorzichtige ronde larven van kaswittevlieg op blad

Witte vlieg larven

De larven van witte vlieg zijn doorzichtig van kleur, en zitten aan de onderzijde van het blad. Hier zuigen ze aan het plantensap van de plant.

Lees meer
wit poeder op onderkant blad schade van witte vlieg

Witte vlieg schade

Ook volwassen witte vlieg zuigt aan het blad. Hierdoor verzwakt de plant. Het teveel aan suikers wat de witte vliegen binnen krijgen scheiden ze af. Dit zoete, plakkerige goedje noem je honingdauw. Op honingdauw groeien graag roetdauwschimmels, wat geen mooi gezicht is op de plant.

Lees meer
kaswittevlieg op blad

Witte vlieg soorten

In Nederland zijn er 3 soorten witte vlieg: tabakswittevlieg, kaswittevlieg en koolwittevlieg. Op de foto zie je kaswittevlieg. De kaswittevlieg heeft de vleugels wat over elkaar, in de vorm van een driehoek.

Lees meer

Image 43561578070346

Engerlingen herkennen

In het gazon kan je engerlingen herkennen aan gele plekken in het gras. De keverlarven knagen aan de wortels van het gras, waardoor het gras dood gaat.

Lees meer
Image 43561577972042

Engerlingen uiterlijk

Engerlingen zijn larven van verschillende soorten kevers. De larven zijn te herkennen aan hun melkwitte, wormvormige lijf die zich opkrult als de letter 'C'.

Lees meer
Image 43561578037578

Engerlingen en emelten

Veel mensen verwarren engerlingen met emelten. Engerlingen zijn makkelijk van emelten te onderscheiden door te kijken naar de pootjes en kop. Engerlingen hebben een roestbruine kop met 3 paar pootjes, die ontbreken bij emelten.

Lees meer

gele en kale plekken in gazon

Emelten herkennen

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Ook zij knabbelen aan de wortels van gras, waardoor er kale plekken in het gazon ontstaan.

Lees meer
duiven pikken en schoffelen in gazon op zoek naar insecten

Emelten en vogels

Als je veel vogels in het gazon ziet, kan dit ook duiden op emelten. De vogels pikken, graven en woelen in het gras om zo de emelten te vinden en op te eten. Hierdoor kan het gazon extra aangetast worden en kunnen er kale plekken ontstaan.

Lees meer
langpootmug larve op hand

Emelten uiterlijk

Emelten zien eruit als grijsbruine, dikke wormen van 1 tot 5 cm groot. Er is geen duidelijke kop te onderscheiden. Emelten hebben geen poten in tegenstelling tot engerlingen en ritnaalden.

Image 43561578398026

Emelten ontdekken

Emelten bevinden zich in de toplaag van het gazon. Door wat dood gas weg te trekken en met een schep te graven kan je de emelten vinden.

Lees meer

Image 43561578463562

Buxusmot herkennen

Buxusmotten veroorzaken geen schade, alleen de buxusrupsen. De rupsen eten de blaadjes van buxusstruiken op waardoor de buxusstruik helemaal kaal wordt. Vaak begint de schade aan de onderkant van de struik. Ook verschijnt er spinsel tussen de bladeren.

Lees meer
Image 43561578496330

Buxusrups uiterlijk

Om buxusrupsen te vinden moet je goed tussen de blaadjes van de buxusstruikjes zoeken. De jonge rups is groen van kleur en valt daarom makkelijk weg tussen de groene blaadjes. Door de zwarte kop is het beestje goed herkenbaar. Als de rups wat ouder is zijn de zwarte lengtestrepen op het lichaam beter zichtbaar.

Lees meer
cydalima perspectalis zilverkleurige buxusmot op takje

Buxusmot uiterlijk

De volwassen buxusmot heeft witte vleugels met een donkerbruine rand. De mot is 's nachts actief en zie je dus minder goed overdag.

Lees meer

Zit jouw plaag er niet tussen?

Zit jouw plaag er niet tussen?

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt? Upload een duidelijke en scherpe foto van de plaag, dan kijken wij of we de plaag en oplossing voor je kunnen vinden!