monsteraGratis verzending vanaf € 20.- binnen Nederland

monsteraOp werkdagen vóór 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

monsteraGratis verzending vanaf € 20.- binnen Nederland

monsteraOp werkdagen vóór 15:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden.

rouwvlieg
spint schade

Vind & bestrijd

de plaag

Last van ongewenste beestjes maar geen idee wat het is? Hieronder vind je de meest voorkomende plagen en de insect heroes die jou gaan helpen de plaag op te lossen.

Hoe herken ik varenrouwmug schade

Een varenrouwmugplaag herken je vooral aan de kleine zwarte vliegjes die rond de potgrond van kamerplanten vliegen. Varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegen genoemd, zijn zwart van kleur, 3 mm groot en vliegen vrij traag. De volwassen vliegjes leggen eitjes in de potgrond waar larven uit komen.

De larven van varenrouwmuggen leven in de bodem en houden van een vochtige bodem en een voedingsrijke omgeving. Ze eten voornamelijk rottend plantenmateriaal en de schimmels die daar op groeien. Ook knagen de larven aan de wortels van jonge planten. De larven kunnen niet ver bewegen en daarom is schade altijd lokaal. De larven zijn doorzichtig van kleur en lijken op kleine wormpjes. 

Hoe herken ik trips schade

Trips veroorzaakt schade door plantencellen leeg te zuigen. Hierdoor komen er zilvergrijze vlekken op het blad: de dode plantencellen. Zwarte stipjes in de grijze vlekken zijn uitwerpselen van trips. 

Tripsen zijn zo klein, dat je goed moet speuren om ze te vinden. Tripsen hebben een langwerpig lijf met rafelige vleugeltjes. Ze zijn ongeveer 1-2 mm groot en vaak geel, bruin of zwart van kleur. Deze kleine beestjes vindt je in de bloemen of op de bladeren van veel verschillende planten. Op deze foto zie je een volwassen en jonge californische trips.

Hoe herken ik spint schade

Larven, nimfen en volwassen spintmijten drinken plantsap aan de onderkant van de bladeren. Een plantencel wordt aangeprikt en leeggezogen, en de dode plantencel kleurt geel. Hierdoor ontstaan er gele plekjes op de bladeren van je planten. Het onttrekken van plantensap zorgt voor een verminderde groei van de plant.

De mijten maken ook spinsel, kleine webjes, in de bladeren. Samen met de gele vlekken zorgt dit ervoor dat de plant er minder mooi uitziet.

Hoe herken ik wolluis schade

Wolluis schade herken je op het eerste gezicht aan donzige witte plekjes bij de nerven van bladeren. Dit is een substantie die de wolluizen afscheiden. Als je de wasachtige draden weghaalt zie je er een klein wit tot lichtroze beestje onder zitten tot 5 mm groot. 

De bladeren kunnen plakkerig aanvoelen door honingdauw. Honingdauw is een suikerig goedje dat de wolluizen uitscheiden. Hier kunnen roetdauwschimmels op gaan groeien. De meeste schade wordt veroorzaakt doordat wolluizen plantensap opzuigen waardoor de plant verzwakt en minder groeit. Bladeren kunnen geel worden en afvallen. Ook bloemen of vruchten kunnen afvallen.

Zit jouw plaag
er niet tussen?

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt? Upload een duidelijke en scherpe foto van de plaag. Dan kijken wij of we de plaag en oplossing voor je kunnen vinden!

trips schade
bladluis schade
spint schade
{formbuilder:NjU2MDE=}

Neem contact met ons op

Mail info@insectheroes.nl of bekijk veelgestelde vragen