Bladluis herkennen, bestrijden en voorkomen

Navigeer snel naar

Bladluis herkennen

Bladluizen (ook wel luizen genoemd) zijn kleine, ronde insecten van enkele millimeters groot. Ze zijn met het blote oog goed te zien. De beestjes kunnen groen, gelig, zwart of grijs van kleur zijn. Sommige bladluizen hebben vleugels en kunnen zich daardoor snel verspreiden. De bolle insecten zitten graag in groepjes bij de knoppen van bloemen, op stengels of aan de onderkant van bladeren.

Zwarte bladluis Zwarte bonenluis op blad

Zwarte bladluizen

Sommige bladluizen zijn heel donker, zoals de zwarte bonenluis. Luizen kunnen ook groen, gelig, bruin of grijs van kleur zijn.

Bladluis wit op blad vervelhuidjes

Witte bladluizen

Witte beestjes op het blad? Dit zijn geen beestjes maar vervellingen van bladluis. Als je de witte vervellingen ziet, weet je dat er bladluizen op je plant zitten.

Plakkerige bladeren met roetdauw schimmel

Plakkerige bladeren

De bladluizen nemen te veel suikers op uit het plantensap en scheiden dit af als een plakkerige en doorschijnende vloeistof. Dit wordt honingdauw genoemd.

Mieren die bladluizen melken voor honingdauw

Mieren en bladluis

Mieren zijn gek op honingdauw en komen er massaal op af. In ruil voor het zoete drankje beschermen die mieren de bladluizen.

Katoenluis met vleugels

Gevleugelde bladluizen

Als er veel bladluizen bij elkaar zitten en het wel erg druk wordt, zullen de vrouwtjesbladluizen gevleugeld nageslacht voortbrengen. De bladluizen met vleugels kunnen wegvliegen op zoek naar een andere plant met meer ruimte.

Bladluis ontwikkeling

Bladluizen vormen snel een plaag vanwege hun buitengewone voortplantingssnelheid. Bij warme temperaturen kunnen vrouwtjes zichzelf klonen, waardoor levendbarende jongen direct beginnen met het opnemen van plantensap. Indien een plant overbevolkt raakt, ontwikkelen sommige bladluizen vleugels en vliegen ze naar andere planten. In de herfst produceren vrouwtjes mannetjes voor seksuele voortplanting en worden er eieren afgezet. De eitjes overwinteren en in de lente ontstaan nieuwe vrouwtjes.
Onder optimale omstandigheden kunnen bladluizen binnen een week volwassen worden. Vrouwtjes kunnen tussen de 40 en 100 nakomelingen voortbrengen, wat neerkomt op 3 tot 10 nakomelingen per dag.

Image 47486568366410

Bladluis schade

Bladluizen zuigen plantensap uit bladeren waardoor de plant verzwakt en minder goed groeit. Bij een grote aantasting van bladluis kunnen de bladeren vervormen en jonge planten mogelijk sterven. Ook kunnen bladluizen plantenvirussen overbrengen van plant tot plant.

Bladluizen hebben een voorkeur voor jonge en gezonde bladeren en groeitoppen. Planten die gevoelig zijn voor bladluis zijn rozen, appelbomen, of kamerplanten met zacht blad zoals Calathea's of Alocasia's.

Anthurium met gele vlekken en witte velletjes

Gele plekken op bladeren

Doordat de bladluizen zuigen aan het blad, gaan de plantcellen dood en kleur het blad geel. Ook zie je op deze foto de witte vervelhuidjes van de bladluis.

Boterbloemluis op blad gele vlekken en witte velletjes

Bruine plekken op bladeren

Op de foto zie je boterbloemluizen die plantencellen leeg hebben gezogen. De cellen kleuren eerst geel en daarna bruin. Ook zie je witte vervelhuidjes van de bladluis.

Roetdauw schimmel

Roetdauw schimmels

Roetdauw schimmels zijn een verzamelnaam voor schimmels die op honingdauw groeien. De schimmels groeien op de suikers op het blad en vormen een zwart laagje. De schimmels zijn schadelijk voor de plant.

Bladluis bestrijden

Bladluizen planten zich razendsnel voort. Neem daarom dan ook gelijk actie als je de eerste bladluis ziet. Knip de aangetaste delen van de plant af en spray de plant in met Plant Soap. Zodra de vloeistof is opgedroogd zet je Carna gaasvlieglarven of Puncta lieveheersbeestjes in om de bladluizen op natuurlijke wijze te bestrijden.

Groene gaasvlieg larve bestrijdt bladluis

Gaasvliegen tegen bladluis

Carna larven kan je eenvoudig uitstrooien over je kamerplanten of lage tuinplanten. Ook voor de moestuin is Carna zeer geschikt. De jonge gaasvlieglarven gaan meteen op zoek naar bladluizen en eten ze op.

Shop nu
Lieveheersbeestjes larve bestrijdt bladluis

Lieveheersbeestje larven

Puncta lieveheersbeestjeslarven zijn het beste in te zetten als je veel bladluizen op één plek hebt. Ideaal voor struiken, hagen of andere planten in de tuin. Ook binnen kan je Puncta gebruiken. Je ontvangt het product als donkere larven van een paar millimeters groot. Als je geluk hebt zie je de volwassen lieveheersbeestjes verschijnen!

Shop nu
Plant soap op blad sprayen

Waarom Plant Soap gebruiken?

Een groot aantal bladluizen kan uitdagend zijn voor natuurlijke vijanden om te overmeesteren. In dat geval is het aan te raden om de plant eerst schoon te maken met Plant Soap als voorbereidende behandeling. Daarna kunnen de Insect Heroes worden uitgezet.

Shop nu

Bladluis voorkomen

Om bladluis te voorkomen, is het aan te raden om de bladeren, struiken of boom regelmatig te controleren. Vooral de onderkant van de bladeren, daar zitten de bladluizen graag. Bemest de planten goed in het groeiseizoen en geef ze regelmatig water. Af en toe de planten afspoelen vinden ze ook fijn en hierdoor spuit je ook mogelijke beestjes af.

Bladluis voorkomen in de kamerplanten
Zorg ervoor dat de planten niet op de tocht staan. Dit vinden de planten niet fijn en zo kunnen bladluizen ongezien je kamer binnenkomen vanuit buiten. Als je bladluizen vermoedt, kan je de bladeren ook schoonmaken met Plant Soap.

Bladluis voorkomen in de tuin
Om bladluizen te voorkomen in de tuin, kan je het beste natuurlijke vijanden aantrekken. Plant inheemse planten in de tuin die aantrekkelijk zijn voor insecten. Maak rommelhoekjes in de tuin waar insecten kunnen schuilen. Ook kan je sterk ruikende planten in de tuin zetten, zoals knoflook naast een roos, om de roos te beschermen.

Groene perzikluis op onderkant blad

Check de onderkant van de bladeren!