Emelten

Image 43561275392330

Hoe herken ik emelten?

Emelten zien eruit als grijsbruine, dikke wormen van 1 tot 5 cm groot. Er is geen duidelijke kop te onderscheiden.

Emelten bevinden zich in de toplaag van het gazon. Door wat dood gas weg te trekken en met een schepje te graven kan je de emelten vinden.

Verschil taxuskeverlarve, engerling, emelt en ritnaald

Emelten en engerlingen

Emelten worden vaak door elkaar gehaald met engerlingen of ritnaalden. Een duidelijk verschil is de aanwezigheid van pootjes: emelten hebben geen poten in tegenstelling tot engerlingen en ritnaalden. Ook is het lichaam wat grijzer in plaats van melkachtig wit.

Image 43882539909450

Hoe herken ik langpootmuggen?

In Nederland komen de weidelangpootmug en de koollangpootmug het meest voor. De koollangpootmug vliegt twee keer per jaar: van april tot juni en van augustus tot oktober. De weidelangpootmug vliegt 1 keer per jaar: tussen augustus en september.

Image 43930507051338

Hoe oud worden emelten?

De langpootmug heeft een eenjarige cyclus. Eitjes worden gelegd in het voorjaar of najaar, afhankelijk van de soort langpootmug. Na enkele dagen kruipen de emelten uit hun ei. De emelten kunnen overwinteren, ze kunnen temperaturen onder het vriespunt aan. Het volgende jaar verpoppen de emelten zich tot volwassen langpootmuggen, en dan begint de cyclus weer opnieuw. De emelten leven dus iets minder dan één jaar.

Image 43561292136778

Hoe herken ik emelten schade?

Je ontdekt emelten doordat er gele vlekken verschijnen in het gazon. De larven van de langpootmug voeden zich met gras, waardoor het gras afsterft en geel wordt. Vaak kan je de dode stukken van het gras makkelijk optillen.

Image 43561292398922

Emelten en vogels

Als je veel vogels in het gazon ziet, kan dit ook wijzen op emelten. De vogels pikken, graven en woelen in het gras om zo de emelten te vinden en op te eten. Hierdoor kan het gazon extra aangetast worden.

Image 43883064426826

Hoe bestrijd ik emelten?

Om emelten te bestrijden kan je gebruik maken van Felti of Carpo aaltjes: natuurlijke vijanden van emelten. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die van nature in de bodem in Nederland voorkomen.
In het voorjaar of najaar, als de bodemtemperatuur fluctueert tussen 5 en 15 graden, kunnen Felti aaltjes ingezet worden. In de zomer, bij bodemtemperaturen tussen de 15 en 30 graden zijn Carpo aaltjes effectiever.

Image 48477715824970

Wanneer kan ik het beste emelten bestrijden?

De beste tijd om emelten te bestrijden is in de maanden september en oktober. De emelten zijn dan uit hun ei gekropen en zijn klein van stuk. Ze zijn daardoor effectiever te bestrijden met Felti aaltjes. Herhaalbehandelingen in het voorjaar en in de zomer zijn zeker mogelijk.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen