Mieren bestrijden? Het nut van deze kleine beestjes

biodiversiteit

heroes

plagen

tips

tuinonderhoud

Mieren bestrijden? Het nut van deze kleine beestjes


Laten we voorop stellen dat mieren nuttige dieren zijn. Ze helpen bij het recyclen van voedingsstoffen in de bodem en bieden een natuurlijke vorm van ongediertebestrijding door vliegen, muggenlarven en zelfs termieten aan te vallen. Kortom, mieren vervullen verschillende ecologische rollen die essentieel zijn voor het behoud van gezonde ecosystemen. Toch kunnen mieren overlast veroorzaken door bijvoorbeeld het terras te ontwrichten of in huis actief te zijn. Lees hier hoe je een mierenplaag voorkomt of bestrijdt!
 

Mieren in huis voorkomen

Niemand wil mieren in huis. Met onderstaande tips voorkom je mieren naast je op de bank:

  1. Zorg ervoor dat je etensresten en kruimels direct opruimt en bewaar voedsel, vooral zoetigheid, goed afgesloten.
  2. Maak kieren dicht. Een klein gaatje is meer dan genoeg om binnen te komen. Kieren en naden aan de binnenkant van je woning goed dicht kitten is een must. Eventuele ventilatiegaten voorzie je van fijnmazig insectengaas.
  3. Verstoor het geurspoor van mieren door het te onderbreken; ze volgen vaste routes. Je kunt de oriëntatie van mieren in huis verstoren door grondig schoon te maken met zeep en het geurspoor te verwijderen.  

Mieren in de tuin bestrijden: is dit werkelijk nodig?

Mieren voeren een nuttige rol uit in de tuin: ze ruimen natuurlijk afval op en beluchten de bodem door tunnels te maken, wat water en zuurstof goed doorlaat stromen naar wortels van de planten. Indien er geen overlast is, gaan de mieren vanzelf in de nazomer weg en zullen de zomer erop terugkeren op dezelfde plek. Een plek die bevalt wordt gemiddeld 6 tot 8 jaar achtereen gekozen voor het bouwen van het nest.

Mieren voorkomen in de tuin

Tegenwoordig wil iedereen een veilig dak boven zijn hoofd, zelfs de mieren. In de zomer worden de tegels ook nog eens lekker warm. Geen hostel voor mieren in jouw tuin? Verwijder die tegels en plant geurende planten, zoals afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel of munt. Daar help je overigens ook de bijen mee!

Aaltjes tegen mieren

Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de mieren. De larven van mieren zijn kwetsbaar voor aaltjes, waardoor de mieren zich verplaatsen. Regelmatig herhalen zorgt ervoor dat het gazon of gebied onaantrekkelijk wordt om de thuishaven op te tuigen. Het juiste aaltje tegen de mieren is Felti. 

Mieren beschermen bladluizen als bondgenoten

Als je ineens veel mieren aantreft op bijvoorbeeld je rozen, wees je dan bewust van de beestjes onder de bladeren, op de bloemkoppen of op de stengels. De kans is groot dat bladluizen dan de oorzaak zijn. De mieren voeden zich met de zoete honingdauw die de bladluizen uitscheiden nadat ze zich hebben gevoed met het sap van planten.

Mocht je bladluizen willen bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of gaasvlieglarven, zorg er dan eerst voor dat de mieren niet bij de planten kunnen. Anders ruimen de mieren de natuurlijke vijanden op. Een oplossing kan zijn door de plant goed nat te spuiten of het begin van de stengel/stam vast te plakken met dubbelzijdig tape.