Bloedluis bestrijden, herkennen en voorkomen

Navigeer snel naar

Bloedluis herkennen

De volwassen bloedluis is ongeveer 1 mm groot en met het blote oog te zien. Het diertje heeft 8 poten en ziet er uit als een klein spinnetje. De bloedluis kan lastig te herkennen zijn omdat hij grijs of wit van kleur kan zijn. Pas als de bloedluizen bloed hebben opgezogen zullen ze er rood of paarsachtig uitzien.

Bloedluizen houden van donkere kieren en spleten om zich in te verstoppen. Het beestje kruipt ’s nachts uit zijn verstopplek en gaat op zoek naar slapende kippen om bloed te zuigen. Overdag zal je dus nooit bloedluizen aantreffen op je kippen of vogels. 

Bloedluis schade

Stress en irritatie bij de kip
Bloedluizen voeden zich met bloed van kippen en vogels. Als vogels worden belaagd door bloedluizen, dan gaan ze geïrriteerd en gestresst gedrag vertonen. Ze gaan gaan naar elkaar pikken en hun veren verliezen. Ook overmatig eten en drinken is een aanwijzing dat er bloedluizen aanwezig zijn. De kippen hebben weinig energie, en moeten dat compenseren door meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bleke kam
Doordat de bloedluizen voeden van de vogels en kippen, verliezen de huisdieren bloed. Vaak krijgen kippen een bleke kam, waaraan je bloedarmoede kan herkennen.

Kwaliteit van de eieren
De algemene gezondheid van de kip of vogel heeft invloed op de kwaliteit van de eierschaal. Ook leggen de hobbyvogels minder eieren. Eieren krijgen zogenaamde 'bloedstippen', rode stipjes op de eierschaal.

Bloedluis bestrijden

Stap 1: een schoon hok
Om bloedluis te voorkomen en goed te kunnen bestrijden, is het heel belangrijk om het vogelverblijf goed schoon te maken. Maak het hok helemaal leeg en gebruik de stofzuiger voor kleine hoekjes en gaatjes. Maak het vogelverblijf uitgebreid schoon met een ecologische allesreiniger en een borstel. Laat het hok daarna goed opdrogen.

Stap 2: Roofmijten inzetten
Bloedluizen kunnen worden voorkomen en bestreden met Androlis roofmijten. Androlis is de natuurlijke vijand van de bloedluis. De roofmijten vallen de bloedluizen in de nacht aan en eten ze op. Androlis kan goed in hoekjes en gaatjes komen waar je zelf niet bij kunt.

Waarmee kan je roofmijten niet combineren?
Androlis roofmijten kunnen niet worden gebruikt in combinatie met bloedluis-dodende middelen zoals insecticiden of pesticiden. Verder middelen die de roofmijt uitdrogen, zoals witkalk, of middelen waar het dier aan blijft plakken, zoals vaseline, oliebadjes of bepaalde plakkerige omgevingssprays. Als laatste scherpe materialen en sprays zoals silicapoeder met diatomeeënaarde, deze middelen verwonden de roofmijten en verminderen de effectiviteit.

Bloedluis voorkomen

Een schoon verblijf
Het regelmatig schoonmaken van het kippenverblijf is essentieel om bloedluizen te voorkomen. Bloedluizen gedijen in vuile, vochtige omgevingen, dus het is belangrijk om de leefruimte van je kippen vrij te houden van mest, vuil en strooisel. Maak minstens één keer per week het hok grondig schoon, inclusief het vervangen van nestmateriaal en het ontsmetten van zitstokken en legnesten. Door het verblijf schoon en droog te houden, verminder je de kans op een bloedluizenplaag aanzienlijk.

Maak kieren dicht
Bloedluizen verschuilen zich graag in kleine kieren en spleten in het kippenhok. Deze schuilplaatsen bieden de luizen een veilige plek om zich overdag terug te trekken en ’s nachts je kippen te belagen. Door alle kieren, naden en spleten in het verblijf zorgvuldig af te dichten, maak je het voor de bloedluizen moeilijker om zich te verstoppen en voort te planten. Gebruik kit of ander afdichtingsmateriaal om deze plekken te dichten, en controleer regelmatig op nieuwe schuilplaatsen.

Preventieve roofmijten inzetten
Een natuurlijke en effectieve manier om bloedluizen bij kippen te voorkomen is het inzetten van Androlis roofmijten. Deze nuttige mijten voeden zich met bloedluizen en kunnen helpen om een plaag onder controle te houden voordat deze uit de hand loopt. Door roofmijten in het kippenhok los te laten, creëer je een natuurlijke vijand voor de bloedluis, wat het risico op een uitbraak vermindert. Zorg ervoor dat je de roofmijten elke 12 weken uitzet om een plaag te voorkomen.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?
Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen