Witte vlieg

witte vlieg op onderkant blaadje

Hoe herken ik witte vlieg?

In Nederland hebben we vooral te maken met kaswittevlieg, tabakswittevlieg en koolwittevlieg. Alle drie de soorten hebben een geel lijf en vleugels bedekt met een wit poederachtig laagje. Het beestje is tot 3 mm groot. Zodra je aan de plant schud vliegen de witte vliegen op. De plaag zit op allerlei soorten planten zoals komkommer, bonen, rozen, gerbera en tomaat.

doorzichtige ronde larven van kaswittevlieg op blad

Witte vlieg larven

De larven van witte vlieg zitten aan de onderkant van het blad. Ze zijn doorzichtig van kleur en ovaal van vorm.

Image 43561561686346

Koolwittevlieg

Koolwittevlieg is te herkennen aan de vier grijze vlekken op de vleugels. Deze soort komt buiten voor en kan niet worden bestreden met Irski of Mosi. Koolwittevlieg verricht minder schade aan de plant in vergelijking met de andere twee soorten.

Image 31373441106177

Hoe herken ik witte vlieg schade?

De larven van witte vlieg en volwassen witte vliegen veroorzaken schade door plantensap op te zuigen. Hierdoor verzwakt de plant.

Image 43561562407242

Honingdauw en roetdauw

Het teveel aan suikers dat de witte vliegen binnen krijgen, scheidt het beestje uit. Dit zoete, plakkerige goedje noem je honingdauw. Op honingdauw groeien graag roetdauwschimmels, wat geen mooi gezicht is op de plant.

Image 43561562538314

Hoe bestrijd ik witte vlieg?

Witte vlieg in de hobbykas kan worden bestreden met Sticky Leaf vangplaten. De volwassen witte vliegen blijven plakken op de lijm op de plaat. Zo kan je snel de plaag herkennen. Zodra je witte vlieg hebt aangetroffen kan je Mosi sluipwespen en Irski roofmijten inzetten.

Shop Sticky Leaf
Image 43561562931530

Witte vlieg bestrijden met sluipwespen

De Mosi sluipwespen kunnen uitstekend de larven van witte vlieg opsporen en leggen een eitje in de plaag. Ook worden de larven zelf gegeten.

Shop Mosi
Image 31432094646529

Witte vlieg voorkomen

De Irski roofmijten kunnen preventief of bij een lichte plaag worden ingezet. Irski wordt geleverd in een handig kweekzakje. Hang de zakjes in de plant en de Irski mijten ruimen razendsnel de witte vlieg larven en eieren op. Irski kan niet worden toegepast in tomaat.

Shop Irski

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen