Taxuskever

Image 43561559687498

Hoe herken ik taxuskevers?

Volwassen taxuskevers komen rond mei tevoorschijn. De kevers zijn 7-10 mm lang, bruinzwart van kleur met lichte vlekjes op de rug. De kevers kunnen niet vliegen en zijn in de schemering of 's nachts op bladeren te vinden. Overdag verstoppen ze zich bijvoorbeeld in plantenpotten of onder stukken hout.

Image 29869708411137

Taxuskever larven

De taxuskever legt eitjes in de bodem van de tuin waar larven uit komen. De taxuskeverlarven zijn melkwit van kleur met een bruine kop. Ze hebben geen pootjes, in tegenstelling tot engerlingen.

taxuskever schade ronde happen uit zijkant blad

Hoe herken ik taxuskever schade?

Taxuskever schade herken je aan de karakteristieke ronde happen die de kever van de zijkant van de bladeren neemt. Taxuskevers kunnen van veel verschillende soorten planten eten zoals rododendron, cyclaam, azalea en aardbei.

Image 43561560179018

Taxuskever larve schade

De larven in de bodem eten van de wortels van planten. De schade aan de wortels is minder goed te zien, maar zeker niet minder schadelijk voor de plant.

Image 47902673174858

Hoe bestrijd ik taxuskevers?

Taxuskeverlarven in de bodem bestrijd je met behulp van aaltjes. In het voorjaar en najaar kunnen Felti aaltjes worden ingezet die de larven binnendringen en doden. In de zomer bij een bodemtemperatuur vanaf 15 graden zijn Phora aaltjes zeer effectief in de bestrijding van de taxuskever. Phora aaltjes zijn gespecialiseerd in het bestrijden van keverlarven.

Image 43561560605002

Taxuskevers vangen

Felti en Phora aaltjes werken helaas niet tegen de volwassen taxuskevers. Deze kunnen het beste worden gevangen in de nacht. Leg een houten plank met groeven neer onder de plant of struik die is aangetast. Verwijder de taxuskeverlarven overdag.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen