Trips herkennen

Tripsen zijn zo klein, dat je goed moet speuren om ze te vinden. Volwassen tripsen hebben een langwerpig lijf met rafelige vleugeltjes. Ze zijn ongeveer 1-2 mm groot en vaak geel, bruin of zwart van kleur. Deze kleine beestjes vind je op veel verschillende kamerplanten zoals Monstera, Calathea, Alocasia en orchideeën. Ook in de moestuin kan je trips tegenkomen op prei, ui of peper.

Image 47192360288586

Echinotrips

Echinotrips leeft op de bladeren van planten zoals paprika, komkommer of aubergine. De trips is vrij donker van kleur met een witte basis aan de vleugels. Echinotrips verpopt zich niet in de grond maar alle stadia bevinden zich op de bladeren.

Image 47192373756234

Californische trips

Een van de meest voorkomende tripssoorten is de californische trips. Deze soort is erg variabel van kleur: van wit, tot geel tot zwart van kleur.

Image 47192383455562

Tabakstrips

Tabakstrips wordt veel aangetroffen op prei en ui maar kan ook op bloemen worden gevonden.

Image 47228846047562

Trips larve

Larven van trips zijn bijna doorzichtig tot geel van kleur. De larven hebben geen vleugeltjes. Ze zien er dus anders uit dan de volwassen trips.

Trips ontwikkeling

De eitjes van trips zijn heel klein en wit tot geel van kleur. Met het blote oog zijn ze niet te zien. De trips maakt een gaatje in het blad of de stengel en legt hier haar eitje in. Zo is het eitje goed beschermd. Uit de eitjes kruipen de larven van trips: lichtgekleurd en zonder vleugels. De larven beginnen gelijk te eten aan de onderkant van de bladeren. Afhankelijk van de soort, verpopt de larve zich in de grond of op het blad. De trips pop ligt volledig stil en eet niet. In deze periode worden de vleugels gevormd. Uit de pop kruipt een volwassen trips, met twee paar vleugeltjes. In totaal duurt de ontwikkeling van ei tot volwassen trips bij kamertemperatuur ongeveer 25 dagen.

Image 47191620878666

Trips schade

Trips veroorzaakt schade door plantencellen leeg te zuigen. Hierdoor komen er zilvergrijze of bruine vlekken op het blad: de dode plantencellen. Zwarte stipjes in de grijze vlekken zijn uitwerpselen van trips.

Image 47192463835466

Grijze vlekken op blad

In de grijze vlekken zie je zwarte puntjes: de uitwerpselen van trips.

Image 47192487625034

Trips kamerplant

Trips begint vaak te eten aan de onderkant van het blad. Bij een ernstige besmetting is ook schade aan de bovenkant van het blad te zien.

Image 28929500315905

Trips moestuin

Trips kan ook buiten schade veroorzaken. Op deze foto is schade te zien van tabakstrips op een prei.

Trips bestrijden op natuurlijke wijze

Trips kun je eenvoudig en effectief bestrijden met het Insect Heroes Optimized bestrijdingspakket. Het pakket bevat Carna gaasvlieglarven, Irski roofmijten, Felti aaltjes en Sticky Leaf vangkaarten. Zo pak je alle levensstadia van trips aan.

Larven van trips bestrijden
De larven van trips kunnen worden bestreden met Irski roofmijten en Carna gaasvlieglarven. Irski en Carna hebben elk hun kwaliteiten. Irski roofmijten worden geleverd in een speciaal kweekzakje en kunnen lang de plant beschermen. Carna gaasvlieglarven zijn erg hongerig en eten de larven én volwassen trips.

Volwassen trips bestrijden
Niet alleen Carna gaasvlieglarven bestrijden de volwassen trips, ook de Sticky Leaf vangkaarten. De volwassen tripsen vliegen tegen de vangkaart aan en blijven plakken op de sterke lijm.

Poppen trips bestrijden
Bij sommige soorten trips laat de larve zich op de grond vallen en verpopt tot volwassen trips. De pop kan worden bestreden met Felti aaltjes.

Image 47413976760650

.

Image 31432094646529

Roofmijten tegen trips

Ideaal om preventief in te zetten. De Irski roofmijten worden geleverd in een speciaal kweekzakje. Zo zijn de planten 4 tot 6 weken beschermd tegen een mogelijke trips besmetting.

Shop nu
Image 47344883138890

Gaasvlieglarven tegen trips

Carna larven zijn zó hongerig, dat ze maar al te graag trips eten! Ideaal om in te zetten bij een stevige trips besmetting.

Shop nu

Trips voorkomen

Het liefst wil je een trips besmetting voor zijn! Hier geven we 4 tips om trips te voorkomen in kamerplanten:

Schoonmaakbeurt
Neem elke maand de bladeren van de plant voorzichtig af met een natte doek of bijvoorbeeld de Plant Soap spray. Ook kan je de plant buiten afspoelen of onder de douche zetten. Zorg er dan wel voor dat de grond en de wortels niet te nat worden. Dek af met een zeil of vuilniszak.

Check de bladeren
Controleer regelmatig de bladeren, en dan vooral de onderkant! Let op vlekjes op de bladeren, stipjes of langwerpige kleine beestjes. Weet je niet zeker of je plant last heeft van trips? Stuur je foto dan naar info@insectheroes.nl en we kijken graag met je mee.

Preventieve roofmijten
Zet preventief Irski roofmijten in om trips te voorkomen. Zodra de trips larven uit het ei kruipen, staat er gelijk een legertje Irski's klaar om aan te vallen. De Irski roofmijten beschermen je planten tussen de 4 en 6 weken.

Gelukkige planten
Gezonde planten kunnen zich goed verweren tegen plagen. Onderzoek of je kamerplanten nog gelukkig zijn: Krijgen ze genoeg water, zon, warmte en voeding? Zoek wat jouw specifieke soort plant nodig heeft.

Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?

Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.

Help mijn plaag herkennen