Help?! Engerlingen in de tuin!

heroes

plagen

tuinonderhoud

Help?! Engerlingen in de tuin!

In de insectenwereld is de meikever één van de bekendste keversoorten. Zijn reputatie heeft alleen een negatieve lading. Dat ligt vooral aan de larven van de meikever. De larven van de meikever worden ook wel engerlingen genoemd. Zij leven maximaal vijf jaar ondergronds.
Wanneer de bodemtemperaturen stijgen komen de engerlingen dichter naar het aardoppervlak. Vanaf dat moment beginnen zij te eten aan de wortels van gewassen en/of planten. Bij een hoog aantal engerlingen in de grond kunnen zij zelfs eikenbomen laten omvallen.

Breng de grond meer in balans om uitbraken in de tuin te voorkomen! Hoe je dat doet lees je hieronder:

 

Wat zijn engerlingen en waarom vormen zij een probleem?

Engerlingen is een verzamelnaam voor diverse keverlarven. Grotendeels lijken de verschillende type engerlingen op elkaar en zijn te herkennen aan een gebogen lichaam, een bruinige kop en drie paar poten aan het voorste deel van hun lichaam.

 

engerling onder de grond

De engerlingen vormen een probleem doordat zij, zoals eerder benoemd, knagen aan de wortels van gewassen en/of planten. Maar ook vooral vanwege hun levensduur. Engerlingen leven namelijk drie tot vijf jaar ondergronds. Bij een ernstige plaag krijgen planten of grassen niet te kans om te herstellen waardoor het vergeeld of afsterft.

Breng de balans terug met het inzetten van de natuurlijke vijand, Phora

Phora is een microscopisch aaltje die voorkomen in de Nederlandse natuur. Deze nuttige aaltjes zijn gespecialiseerd in het infecteren van engerlingen. Zij gaan proactief opzoek naar hun prooi. Via natuurlijke openingen dringen zij naar binnen. Daar scheiden zij een bacterie uit waardoor de engerling binnen 2 a 3 dagen doodgaat. In de engerlingen worden nieuwe aaltjes geproduceerd waardoor het proces van de aaltjes verder voortduurt.

 

phora brievenbusdoos

 

De beste tijd om Phora aaltjes in te zetten

Phora is het effectiefst wanneer de engerlingen nog klein zijn. Om die reden is het belangrijk om jaarlijks de grond te voorzien van aaltjes. De kevers leggen vanaf juni tot en met september eitjes in de grond. Om preventief te bestrijden is het aan te raden om in de maand juli en eind oktober Phora in te zetten.

 

Wanneer je al engerlingen in de grond hebt gespot kan je direct beginnen met de aaltjes. Herhaal de behandeling na 4 tot 6 weken en herhaal dit gedurende de zomer. In het seizoen erop bestrijdt je de engerlingen preventief.

Let op: Phora is het effectiefste aaltje tegen engerlingen ten opzichte van zijn soortgenoten, zoals Felti of Carpo.
Een vereiste voor het inzetten van Phora is dat de bodemtemperatuur rond of boven de 19 graden ligt voor het beste resultaat.

Klaar om de balans in de bodem terug te brengen? Bestel Phora nu:
Aaltjes tegen engerlingen | Insect Heroes

Succes met de bestrijding!