Elk type insect heeft zijn impact

biodiversiteit

Elk type insect heeft zijn impact

Bijen, vlinders, mieren, muggen… sommige insecten soorten groeien in populariteit waar andere soorten negatief bestempeld blijven. Maar alle soorten zijn enorm belangrijk voor de soortenrijkdom op aarde en voor onze voedselvoorziening. Steeds duidelijker wordt het dat het slecht gaat met ‘onze’ insecten, hierdoor staat de biodiversiteit en onze voedselvoorziening onder druk. Hoogtijd om de kleine ‘tuinders’ weer de ruimte te geven!

Eten en gegeten worden

De groep insecten vormt 45% van alle diersoorten op aarde. Ook hebben zij bij elkaar 17 keer meer biomassa in vergelijking met het totaal van alle mensen op aarde. Al die insecten zijn de ware opruimers van de natuur en dienen als voedselbron voor velen andere dieren. En zij worden niet alleen gegeten, maar bestuiven de groentes- en vruchten waar wij van houden. Zonder insecten geen tomaten of aardbeien!

 

Het spoor bijster

Duitse onderzoekers hebben een schrikbarende ontdekking gedaan. In 27 jaar tijd is er een afname van 40-60% over de breedte van verschillende insectengroepen. Sinds 1995 is de afname in een stroomversnelling gekomen.

Een aantal oorzaken kunnen worden aangewezen voor deze achteruitgang. Duidelijk is dat pesticiden niet enkel giftig zijn voor de plaagsoorten, maar nuttige insecten eveneens slachtoffer worden. Daarbij verwaaien de stoffen richting natuurgebieden.

Over stikstof is een hoop te doen in de media, maar de rol van stikstof wordt steeds zichtbaarder. Door een overmaat aan stikstof is het aanbod en vooral de samenstelling van plantaardig voedsel voor veel insectensoorten beperkter. Vlinders, bijen en verschillende soorten kevers leven van pollen en nectar. Bij een smallere variatie aan bloeiende planten maakt dat er minder voedsel beschikbaar is.

Een pootje uitsteken om te helpen

Een pootje helpen kan op veel verschillende manieren. Eén manier is om je (moes)tuin te voorzien van inheemse soorten bloemen, een plukje brandnetels te laten staan en rommelhoekjes maken. Bij ongewenste beestjes op je planten kies je voor biologische bestrijdingsmiddelen met inheemse insectensoorten, zoals de gewone gaasvlieg of het twee-stippelige lieveheersbeestje.

 

Hoe meer je te weten komt over het leven en het belang van insecten kan dat ervoor zorgen dat je houding richting insecten omslaat. Insecten zijn volgens ons helden in het beschermen en gezond houden van planten, dieren en mensen. Ontdek hoe onze Insect Heroes jou mogen helpen en doe mee met onze duurzame missie.