Fruitvliegjes vangen en voorkomen: onze beste tips!

plagen

tips

Fruitvliegjes vangen en voorkomen: onze beste tips!

Fruitvliegjes vangen kan een opgave zijn; vooral in de zomer vormen zij een plaag binnenshuis. De warme temperaturen zorgen voor een versnelde voortplantingscyclus, er is vaak meer vers fruit in huis, en ramen en deuren worden vaker opengezet. Om fruitvliegjes te voorkomen, geven wij hier enkele tips voor het maken van effectieve fruitvliegjesvallen!

Fruitvliegjes in huis voorkomen

Vers en hard fruit trekken geen fruitvliegjes aan. Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten of te gisten. Ze leggen hun eitjes hierin, wat het rottingsproces versnelt en meer fruitvliegjes aantrekt. Eet je fruit snel op of koop minder als je merkt dat je het niet altijd op krijgt.

Bewaar appels, peren, aardbeien en ander zacht of gesneden voedsel in de koelkast. Tropisch fruit zoals ananas, mango en bananen bewaar je beter buiten de koelkast omdat ze minder goed tegen kou kunnen.

Fruitvliegjes komen ook af op restjes sap, wijn, of borden met jam of fruitresten. Spoel glazen om of zet ze meteen in de vaatwasser.

rotte banaan

Tips tegen fruitvliegjes

  1. Eet fruit op tijd op: Overrijp fruit of fruit met beurse plekken zijn ideale voedselbronnen voor fruitvliegjes. Bewaar fruit in de koelkast wanneer mogelijk, of varieer door er smoothies of smoothie bowls van te maken.
  2. Geen etensresten in de vuilnisbak maar in de GFT-bak: Zet deze op een koele plek en leeg hem zodra dat nodig is.
  3. Zet deuren en ramen tegen elkaar open: Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht. Door de luchtvochtigheid in huis te verlagen, creëer je een minder aantrekkelijke plek voor hun voortplanting.
  4. Haal groen in huis: Plaats geurende kruidenplantjes zoals basilicum, dille of salie bij het fruit. Fruitvliegjes houden niet van deze geuren.
  5. Plaats fruitvliegjesvallen in huis: Maak zelf een val of kies voor de Droso Trap van Insect Heroes. De Droso Trap is een effectieve, gifvrije val met een vloeistof die zeer aantrekkelijk is voor fruitvliegjes.

Zelf een fruitvliegjesval maken

  1. Neem een plastic of glazen bakje
  2. Giet er een laagje appelcider azijn in en daarna een druppeltje afwasmiddel.
  3. Pons 3 kleine gaatjes in de deksel, bijvoorbeeld met een spijker en hamer. Geen deksel? Gebruik plasticfolie en prik er een klein gaatje in met een naald of saté prikker. Het gaatje mag vrij klein zijn, de fruitvliegjes kunnen er doorheen kruipen.
De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen en vinden de weg niet meer terug. Na gebruik de inhoud door de gootsteen spoelen.

Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Fruitvliegjes komen af op overrijp of rottend fruit, groente en andere gistende organische stoffen. Je vindt ze vaak bij afvoerputjes, vuilnisbakken of fruitmanden. Gebruik de Droso trap om de fruitvliegjes te vangen.

Rouwvliegjes daarentegen, worden aangetrokken door vochtige grond en organisch materiaal in potplanten. Ze zwerven rond potplanten, plantenbakken en vochtige plekken in huis. De rouwvliegjes kan je op natuurlijke wijze bestrijden met Felti aaltjes en Sticky Leaf vangkaartjes.
Verschil fruitvliegje en rouwvliegje