Gele en bruine bladeren bij kamerplanten: Zo kan je dat voorkomen

Gele en bruine bladeren bij kamerplanten: Zo kan je dat voorkomen

Kamerplanten zijn een prachtige toevoeging aan elk interieur, maar het kan soms een uitdaging zijn om ze gezond te houden. Als je merkt dat de bladeren van je plant geel of bruin worden, kan dit verschillende oorzaken hebben. Plagen zoals trips of spint zijn een veelvoorkomend probleem, maar er zijn ook andere factoren die bijdragen aan de gezondheid van je planten. Laten we de verschillende oorzaken van gele en bruine bladeren bekijken, zodat je je planten beter kunt verzorgen.

Gele vlekken midden in het blad

Als je gele vlekken midden op de bladeren van je plant ziet, kan dit wijzen op een infectie of een gebrek aan voedingsstoffen. Schimmelinfecties of bacteriële infecties veroorzaken vaak deze vlekken. Controleer je plant regelmatig op tekenen van schimmels, zoals een witte, pluizige laag op de grond of zwarte stippen op de bladeren. Als je een infectie vermoedt, is het belangrijk om aangetaste bladeren te verwijderen en de plant te behandelen met een geschikt middel. Op het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van valse meeldauw (een schimmel) op bladeren van de wijnstok.

Een andere mogelijke oorzaak is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, magnesium of ijzer. Overweeg om een vloeibare meststof te gebruiken die specifiek is voor kamerplanten om eventuele tekorten aan te vullen.

Egaal geel blad

Egaal geel blad kan het gevolg zijn van overbewatering of onvoldoende licht. Overbewatering is een veelvoorkomend probleem dat leidt tot wortelrot, waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Zorg ervoor dat je de plant niet te vaak water geeft en dat de pot goed drainage heeft. Laat de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdrogen.

Onvoldoende licht is een andere veelvoorkomende oorzaak. De meeste kamerplanten hebben helder, indirect licht nodig om te gedijen. Probeer je plant dichter bij een raam te plaatsen, maar vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden.

Gele bladeren kamerplant

Bruine randen aan de bladeren

Bruine randen aan de bladeren zijn vaak een teken van uitdroging of een te lage luchtvochtigheid. Kamerplanten zoals varens en tropische planten hebben een hogere luchtvochtigheid nodig om te voorkomen dat de randen uitdrogen en bruin worden. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken of door de bladeren regelmatig te besproeien met water. Plaats de planten ook bij elkaar, want dit kan de luchtvochtigheid rond de planten verhogen.

Een andere oorzaak van bruine randen kan te veel zouten zijn van meststoffen of hard water. Spoel de grond van de plant regelmatig met schoon, gefilterd water om overtollige zouten te verwijderen en gebruik bij voorkeur regenwater of gedestilleerd water voor het besproeien van je planten. 

Bruine randen blad

Of zijn het toch beestjes?

Tripsen zijn kleine beestjes die ook vlekken op de bladeren kunnen veroorzaken. Vaak zijn dat grijzige tot bruinige vlekken met zwarte stipjes erin. De zwarte stipjes zijn de uitwerpselen van trips. Zie je langwerpige gele of zwarte beestjes op de planten lopen? Dan is er een grote kans dat je last hebt van trips.

Conclusie

Door aandacht te besteden aan deze signalen en oorzaken kun je je kamerplanten gezond en mooi houden. Vergeet niet dat een gezonde plant beter bestand is tegen plagen en ziekten, dus een goede verzorging is de eerste stap naar succes! Twijfel je toch waar je plant last van heeft? Stuur dan foto's van je plant naar ons toe via het contactformulier en wij helpen je graag verder.