Help! Bladluizen op de plant.

heroes

plagen

tips

Help! Bladluizen op de plant.


De lente lijkt officieel van start te gaan en dat betekent dat onze vriendelijke tuinhelpers uit hun winterslaap komen. Enkel geldt dit ook voor de minder plantvriendelijke beestjes.

Uit ons geavanceerde voorspellingsmodel blijkt dat er sinds enkele dagen een exponentiële groei gaande is onder de bladluispopulaties. Waarschijnlijk vind je de ‘groene monstertjes’ nu al terug op je rozen, fruitstruiken of andere planten.

Controleer dagelijks de knoppen van je bloemen of de onderkant van de bladeren. Jonge en gezonde bladeren hebben absoluut de voorkeur. Maar ook groeitoppen zijn zeer geliefd. De bladluizen zuigen plantensap uit bladeren waardoor de plant minder goed groeit, de bladeren vervormen en jonge planten breken snel af.

De kleine, ronde insecten kunnen groen, zwart of rood van kleur zijn. Wanneer het te druk wordt op de plant kunnen zij bladluizen vormen met vleugeltjes. Op die manier blijft een kolonie niet op één plek en verspreiden zij zich razendsnel van blad naar blad.


Indicaties van bladluizen zijn witte vervelhuidjes die achterblijven op de plant. Bladluizen laten witte vervelhuidjes achter doordat zij meerdere keren vervellen tot zij volgroeid zijn.
Een andere manier om bladluis te identificeren kan door te voelen aan de bladeren. Door hun enthousiaste manier van zuigen nemen zij teveel suikers op en scheiden dit af als een plakkerige en doorschijnende vloeistof. Dit wordt honingdauw genoemd.

Onderneem actie, want bij buitenplanten kan honingdauw leiden tot het aantrekken van wespen en mieren. Vooral mieren zijn gek op honingdauw en zullen de bladluizen beschermen tegen natuurlijke vijanden. En helaas vaak met succes.

Bladluis gespot? Knip de aangetaste delen van de plant af en bestel direct
Carna of Puncta om de bladluizen op natuurlijke wijze te bestrijden.