Rouwvliegjes bestrijden in kamerplanten: Praktische tips en tricks

kamerplanten

plagen

tips

Rouwvliegjes bestrijden in kamerplanten: Praktische tips en tricks

Je geeft je kamerplanten water en opeens zie je allemaal kleine zwarte vliegjes uit de potgrond omhoog vliegen! Wat zijn dit voor vliegjes en hoe kom je van ze af?

Rouwvliegjes spotten

Die kleine zwarte vliegjes in je kamerplanten zijn geen fruitvliegjes, zoals veel mensen denken. Het zijn varenrouwmuggen, ook wel rouwvliegjes genoemd. Deze kleine muggen kunnen gelukkig niet steken maar zijn wel vervelend in huis. De volwassen varenrouwmuggen zijn 3 mm groot, zwart van kleur en vliegen vrij traag. De volwassen varenrouwmuggen veroorzaken geen directe schade aan de planten, maar de larven wel.


Hongerige larven

De larven van de varenrouwmug zitten verstopt in de potgrond van je kamerplant. Hier eten ze stiekem van de wortels van de plant, zonder dat jij het door hebt! De larven zien eruit als kleine, doorzichtige wormpjes van ongeveer 5 mm groot. De larven zijn het gelukkigst als de bodem lekker vochtig is. Daarom heb je snel last van varenrouwmuggen in de winter, als de kamerplanten meer water krijgen dan ze kunnen opnemen. Let dus op hoeveel water je de planten geeft!


Insect Heroes to the rescue!

Het aaltje Felti komt je planten redden van rouwvliegjes! Deze miniscuul kleine superhelden kan je eenvoudig met een gieter over je planten verdelen. De Felti aaltjes dringen de larven binnen en ruimen ze binnen no time op. De aaltjes hebben ook gadgets die hun helpen tijdens hun missie. Plati en Tulpa zijn kaartjes met lijm die de volwassen rouwvliegjes vangen. Hierdoor kunnen de vliegjes zich niet meer voortplanten en geen eitjes leggen. Een ideale combinatie dus om van rouwvliegjes in je planten af te komen.

 


Veel plezier en succes met de natuurlijke bestrijding! Wil je zien hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan het onderstaande filmpje.Bestrijd rouwvliegjes