Onder al dat pluis, zit wolluis!

plagen

tips

Onder al dat pluis, zit wolluis!

Op het eerste gezicht zie je witte, donzige plekjes op de stengels of bladeren. Door deze plekjes ziet de plant er een stuk minder mooi uit. Maar belangrijker, hij is in een levensbedreigende situatie! Je plant heeft namelijk last van wolluis en hier lees je wat je daar aan kan doen.

Wolluizen zuigen graag plantensap op uit de plant, zolang zij de kans krijgen. Hierdoor raakt de plant verzwakt of groeit minder goed. Bladeren kunnen geel worden en afvallen. Ook bloemen of vruchten kunnen afvallen. Net als bladluizen laten wolluizen een zoete substantie achter, die honingdauw wordt genoemd. Honingdauw biedt de perfecte omstandigheden voor schimmels om te groeien. Die schurken blijven maar lurken!

En om dat een halt toe te roepen heb ik hier drie tips voor het bestrijden van wolluis:

  1. Knip de meest aangetaste plekken weg, voor zover dat kan. Wolluisvrouwtjes kunnen (gelukkig) niet vliegen. En dat moeten wij in ons voordeel gebruiken. Takken of bladeren die in aanraking staan met andere planten, kunnen het beste worden kort gewiekt. Hierdoor blijft de plaag centraal en kan er makkelijker bestreden worden.
  1. Isoleer de plant direct zodra je wolluis ziet. Door de plant te isoleren geef je de wolluizen geen kans om andere planten te infecteren. Voeg Crypto toe aan de isoleercel en zie hoe de kevertjes hun buikje rond eten!
  1. Start een watergevecht! Spuit zoveel mogelijk wolluis weg met een krachtige plantenspuit. Hierdoor glijden de wolluizen en eitjes van de plant. Herhaal dit dagelijks tot de wolluizen zijn verdwenen. Let op: je moet het dagelijks herhalen en eitjes kunnen nog weleens ongezien blijven zitten.

Het snoeien en het eventuele water sproeien moet je wel echt zelf doen, maar Crypto helpt je graag mee met het opruimen van jouw wolluisplaag. Crypto zakjes bevatten 30 larven van een kever, behorend tot de familie van lieveheersbeestjes. De witte, pluizige larven kunnen wel 30 wolluizen per dag opeten. Dat is pas een plantaardige superkracht!

Aan de slag met Crypto? Leer hier meer over onze gewaardeerde Hero!
Wolluis bestrijden | Insect Heroes