De beste insectvriendelijke planten voor een levendige tuin

biodiversiteit

tips

tuinonderhoud

De beste insectvriendelijke planten voor een levendige tuin

Planten die van nature in een gebied voorkomen zijn inheemse planten. Deze plantensoorten zijn de natuurlijke voedselbron voor insecten en dieren die daar voorkomen. Door in de tuin te kiezen voor inheemse plantensoorten krijg je niet alleen een ''oer-Hollandse'' tuin, maar help je ook de lokale biodiversiteit vooruit!

Wij zetten ons in om meer aandacht en kennis te verspreiden over het belang van een leefbaar ecosysteem. Met deze vier aandachtpunten kan jij een betere afweging maken of die plant alleen jouw tuin verrijkt of ook nog eens bijdraagt aan een gezonder landschap.

Tip 1: Houd de gemiddelde zonuren op jouw tuin in gedachten

Het aantal zonuren is van belang voor het vergroten van de slagingskans tot bloei. Zonplanten in je tuin of balkon hebben meer dan vier uur zon nodig. Komt het zonnetje niet zo lang bij jouw op bezoek? Kies dan voor schaduwplanten zoals longkruid, bosanemoon, brede wespenorchis of daslook. Een keuze waar je weinig mee de fout in kan gaan zijn halfschaduw planten zoals knoopkruid, campanula soorten, smeerwortel of vogelwikke.

Tip 2: Kies voor variatie

Het woordje ‘biodiversiteit’ zegt het eigenlijk al. Creëer diversiteit in de soorten planten die mogen groeien in je tuin. Een extra stap kan zijn om het gehele jaar voedsel door middel van bloemen aan te bieden, zodat insecten en vogels een plek hebben om op te rekenen. Een manier omdat te doen is om te kiezen voor bloemsoorten met verschillende bloeitijden. Een mengsel van zaden kan ook een uitkomst bieden, aangezien die al planten met verschillende bloeitijden bevat.

Tip 3: Denk aan de bodem

Elke plant heeft zo zijn eigen voorkeuren. Een kalkminnende plant staat graag in een kalkrijke bodem en zal minder goed groeien als de bodem te zuur is. Dat geldt op die manier natuurlijk ook voor planten die juist van zuurminnende ondergronden houden. Die maak je met een kalkrijke bodem niet blij. Kijk bij de kwekerij, het tuincentrum of in de webshop dus altijd naar de bodembehoeften van de plant.

Tip 4: Vermijd chemische middelen

Laat de keuze vallen op biologische planten die zonder chemische middelen zijn opgekweekt en geteeld. Wanneer de plant wordt aangevallen door plaaginsecten kies je voor biologische plaagbestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor jouw gezondheid, maar ook die van allerlei mooie vlinders, wilde bijen en zweefvliegen. Oftewel, de goede insecten die je nodig hebt voor de bestuiving in de tuin! 

Conclusie

Het kiezen van de juiste planten kan overweldigend zijn en hierdoor ook tijdrovend. Om het makkelijk voor je te maken hebben wij het zakje Buzz voorzien van verschillende soorten meerjarige en inheemse plantensoorten.