De trips familie wordt steeds exotischer

kamerplanten

plagen

De trips familie wordt steeds exotischer

Het aantal trips soorten dat in Nederland voortkomt is de laatste jaren gegroeid. De trips familie bestaat voornamelijk uit exotische trips soorten, maar geen paniek! De meeste trips zijn onschuldig. Welke trips wel gevaarlijk zijn voor de kamerplant behandelen wij in deze blog.

Trips is één van de grootste vijanden voor kamerplanten en kan zich snel ontwikkelen tot grote populaties. Het identificeren van trips is over het algemeen zoeken naar langwerpige, kleine beestjes tussen de 0,5 en 2,5 mm. De kleine vliegende insecten zitten vaak onder het blad te zuigen aan jouw groene vriend zijn plantencellen en dat levert zilvergrijze vlekken op. In de zilvergrijze vlekken zie je regelmatig zwarte puntjes terug. Die zwarte puntjes zijn de uitwerpselen van trips. Maar welke trips zijn nu een garantie voor een oorlog in de huiskamer?

Frankliniella occidentalis – (Californische trips)

californische trips

De trips soort die de meeste problemen veroorzaakt is de Californische trips. Dit type trips is overkomen vliegen uit het zuidwesten van de Verenigde Staten en door middel van transport met besmette planten overgevlogen naar eigenlijk alle continenten. De Californische trips kunnen zich supersnel voortplanten: binnen vier dagen kunnen zij zich verdubbelen in aantal! Met deze bijzondere eigenschap kunnen zij een eenzame plant snel ten val brengen.

Het is een klein geelbruin insect van slechts 1 tot 1,5 mm lang en legt gemiddeld 50 tot 100 eieren. De eieren worden in het blad gelegd, wat schade brengt aan de bladeren.

De larven verpoppen zich tot volwassen trips vooral in de potgrond van de plant, maar ook op het blad.

Echinothrips americanus – (Echinotrips)

echinotrips


Dit monstertje is te herkennen aan zijn langwerpige lichaam die donkerbruin tot zwart kleurt. Typerend voor zijn soort is de lichte aanzet van de vleugels. De trips is 0,8 tot 1 mm groot en je moet dus even speuren om ze te vinden. Zeker omdat dit monstertje vooral onderaan in de plant terug te vinden is.

In tegenstelling tot andere soorten trips heeft deze soort juist de voorkeur om te ontpoppen aan de onderzijde van het blad, in de bodem of in andere beschermde plekjes.

 

 

Thrips setosus – (Japanse bloementrips)

thrips setosus

Een vrij recente nieuwkomer in Nederland is de Japanse bloementrips. Sinds 2014 zijn zij gesignaleerd in allerlei bloemen en gewassen. En je raadt het al, het is van origine een Japanse soort. いらっしゃいませ!

Qua uiterlijk lijken de vrouwtjes vooral op de Echinothrips americanus. Beide hebben een donkergekleurd lichaam en lichte vleugelaanzet, maar het verschil zit hem voornamelijk in de bewegelijkheid. Waar Echinothrips zich vooral onderaan de plant begeeft, zit dit type juist hoog in de plant en kan relatief goed vliegen. Ook is er een verschil in eetbehoefte. De Japanse bloementrips lust graag jonge bladeren, waar de Echinothrips zich meer focust op oud blad.

De ontpopping van de Japanse trips vindt plaatst in bloemen, boven- of onderkant van het blad en in de potgrond.

Meer weten over hoe je trips kan bestrijden? Lees dan vooral de volgende pagina: Insect Heroes - hoe herken & bestrijdt je trips?