Iedere vlieg kan per ongeluk een stulpje binnenvliegen, maar helaas betreft het vaak de huisvlieg die binnendringt. De huisvlieg, van de soort Musca domestica, betekent letterlijk ‘vlieg van het huis’. Deze soort voelt zich helemaal thuis in onze leefomgeving; ook deze vlieg is op zoek naar voedsel, warmte en beschutting. Maar waarom worden ze zo sterk aangetrokken door onze huizen en wat maakt deze vlieg zo bijzonder (of juist niet)?
Huisvliegen en hun wereldwijde reis
In de voetsporen van de mens heeft de vlieg zich vrijwel over de gehele wereld verspreid. Toen de mens nog niet ontwikkeld was zoals vandaag, leefde de huisvlieg al op de mest van grote zoogdieren. De huisvlieg is een alleseter en leeft van zowel dierlijk als plantaardig voedsel. Hevig rottend fruit of een dood dier zijn geschikt als voedsel. In de natuur heeft de vlieg dan ook zijn nut door organisch materiaal te verwerken en ‘op te ruimen’.
Hoe vliegen eten: van boterham tot smoothie
De monddelen van de huisvlieg zijn gespecialiseerd in zuigen. Met een slurfachtige zuigsnuit wordt er een goedje gespoten op het voedsel, waarna het vloeibaar wordt en opgezogen kan worden. Een stilzittende vlieg op je boterham is bezig de boterham tot een smoothie te maken. Snel wegjagen dus!
De hygiëneroutine van de vlieg: poetsen voor zintuigen
Ondanks zijn viezige imago is de huisvlieg zeer bekend om zijn ‘poetsdriften’. Het blijkt dat er verschillende vormen van poetsgedrag zijn om alle delen van het lichaam schoon te houden. De reden om goed schoon te blijven, is voor het optimaal houden van zintuigen. Een van de belangrijkste zintuigen zijn de chemoreceptoren in de poten, die de vlieg kunnen laten proeven of iets eetbaar is of niet. Zo klinkt de vlieg ineens vrij sjiek, een ware fijnproever.
Het vliegensvlugge leven van de huisvlieg
Onder de juiste omstandigheden is de huisvlieg een van de kortst levende insecten. De vlieg is binnen twee weken volwassen en leeft hierna nog tussen de 16 tot 24 dagen. Het is altijd nog langer dan de eendagsvlieg, die enkele dagen als volwassen insect leeft. In deze korte tijd is voortplanting cruciaal om de populatie vliegen op peil te houden. In verwarmde plekken zoals huizen of stallen kunnen zij zich het hele jaar voortplanten en wel 15 generaties per jaar ontwikkelen. Een vliegenplaag is dan ook niet zeldzaam, maar zij vormen ook een geweldige voedselvoorziening voor veel natuurlijke vijanden.
Natuurlijke vijanden: wie jaagt op huisvliegen?
Huisvliegen hebben eigenlijk voor elke insectenvreter te vrezen. De manier waarop zij worden aangevallen is niet voor de zwakke maag. Zo zuigt een roofvlieg een levende vlieg volledig uit, en sluipwespen zetten eitjes in vliegenpoppen waarna zij binnenin worden opgegeten. Tevens zorgen wespen, zoals de Duitse wesp en de Europese hoornaar, voor een flinke afname van de vliegenpopulatie, aangezien zij die in grote aantallen vangen. Naast insecten zijn vliegen ook geliefd bij vogels, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren. En als laatst, de mens.
Vliegenbestrijding: van vliegen strips tot UV-lampen
Het bestrijden van de huisvlieg gebeurt op grote schaal en hier zijn door de mens vele projecten op afgevuurd. Een bekende vliegenval is de vliegenstrip, die bestaat uit gekleurd papier met plakkerige lijm. Vliegen komen hier niet meer van los, en hoe meer vliegen er opzitten, hoe minder effectief het wordt. Een andere, meer geavanceerde methode is een UV-lamp die vliegen aantrekt, voorzien van een metalen rooster dat onder stroom staat. Maar de bekendste, en misschien wel de leukste, is de ouderwetse vliegenmepper. In de Heroes Shop bieden wij de Flytrap (een val met lokstof) om verschillende soorten vliegen te bestrijden zoals: huisvliegen, steekvliegen, vleesvliegen en bromvliegen.
Black Flyday: deals die vliegen aantrekken
Vliegen hebben in de maand november een hele speciale rol bij Insect Heroes. Op de agenda staat dikgedrukt Black Flyday, waarbij onze bestrijdingspakketten met eendagsvliegaanbiedingen de deur uitgaan op de rug van onze huis-aan-huisvliegen. Sta jij al ingeschreven voor de Early Flies-lijst? Dan ontvang je namelijk als eerste de beste deals! Bekijk onze collectie Black Flyday-deals.