Biologische bestrijdingsmiddelen worden steeds belangrijker als duurzaam alternatief voor chemische middelen in de land- en tuinbouw. Koos van Spronsen, Productie Manager bij Koppert, speelt een sleutelrol in de productie van roofmijten; kleine maar cruciale organismen in de strijd tegen veel voorkomende plagen. In dit interview deelt hij zijn inzichten over de toenemende relevantie van biologische bestrijding en de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor een gezondere tuin- en landbouw.
Westlandse wortels
Koos heeft diepe wortels in de tuinbouw, waar hij zijn jeugd doorbracht tussen de kassen. “Ik kom uit het Westland en ben opgegroeid tussen de kassen,” begint Koos. “Mijn vader en opa waren tuinders, en ik heb tijdens mijn jeugd en studiejaren altijd in de aubergines gewerkt.” Van dichtbij maakte hij mee hoe de strijd tegen plagen zowel biologisch- als chemisch werd gevoerd.Hoewel werken in de plaagbestrijding misschien een logische keuze leek, kwam het voor Koos eigenlijk door toeval. “Tijdens mijn werk in de aubergines had ik wel te maken met plagen en gebruikte ik zowel biologische- als chemische bestrijding, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er per ongeluk in ben gerold bij Koppert.” Zijn carrière bij Koppert begon als teeltspecialist, waarbij hij zich aanvankelijk richtte op insecten en later ook roofmijten aan zijn portfolio toevoegde.
Waardevolle lessen
Gedurende zijn 12-jarige dienstverband heeft Koos enkele waardevolle lessen geleerd in het vak. Eén van deze lessen prijkt op een tegeltje in zijn kantoor. “Goed voer, dat is hele eieren eten.” De uitdrukking staat voor dat de kwaliteit van het voedsel afhankelijk is van goede basisvoorwaarden, waar het bestrijden van plagen onderdeel van is.Positieve ontwikkelingen
De toekomst van biologische plaagbestrijding ziet Koos met optimisme tegemoet. “De sector is volop in ontwikkeling. Steeds meer zie je dat overheden het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen verbieden, en het alternatief is natuurlijk onze biologische bestrijders.” Een andere ontwikkeling die Koos waarneemt, is dat "de consensus onder consumenten verschuift; steeds vaker kiezen mensen voor voedsel met een kleinere ecologische voetafdruk en besteden ze meer aandacht aan eigen gezondheid."Waarom biologisch bestrijden?
Het inzetten van roofmijten brengt duidelijke voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen, daar noemt Koos veiligheid als belangrijkste voordeel. “Ons voedsel is door het gebruik van biologische bestrijding veel veiliger.” Roofmijten vormen buiten de kas geen bedreiging, legt hij uit: “Zodra een bestrijder geen plaag meer vindt, zal hij niet zomaar overleven.”
Roofmijten voor iedereen
Tot slot is Koos enthousiast over initiatief van Insect Heroes om roofmijten aan particulieren te introduceren voor het beschermen van moestuinen, kamerplanten en hobbykassen. “Koppert is gericht op de professionele markt, maar duidelijk is dat de particuliere markt een belangrijke factor speelt als het gaat om bewustwording rondom voedselveiligheid,” concludeert hij, daarmee de belangrijke rol van biologische bestrijders voor iedereen onderstreept.
Wil jij jouw moestuin, woonkamer of hobbykas gifvrij beschermen tegen plagen? Bestel dan de roofmijten die ook door professionals worden gebruikt via insectheroes.nl. Profiteer deze maand van vijf gratis zakjes bij aankoop van tien!