Een spin, maar dan met een T aan het eind

plagen

Een spin, maar dan met een T aan het eind

 

Waar de meeste mensen bang zijn voor spinnen, zijn planten vooral bang voor het verre neefje van de spin, namelijk: spint. Net als een spin wordt spint vaak als insect aangezien, terwijl het eigenlijk een spinachtige is. Maar misschien belangrijker: Hoe kan je spint herkennen en bestrijden? Lees snel verder!

Spint herkennen

Spint is het meest actief bij warm en droog weer. De kleine beestjes tot 0,5 mm groot genieten van de plantencellen en nuttigen het ‘plantendrankje’ tot de dode plantencel geel kleurt. Dat is fijn voor spint, maar minder fijn voor jouw plant. Het onttrekken van plantensap zorgt namelijk voor een verminderde groei van de plant.

Wanneer je gele plekjes op de bladeren waarneemt is het verstandig om aan de onderkant van het blad te kijken. Je ziet dan kleine bolletjes lopen met 8 pootjes. De kleur kan variëren tussen rood en groen. De kasspintmijt (de meest voorkomende spintsoort) is te herkennen aan twee donkere vlekken op het lijf die je alleen kan zien met een loep.Heroes to the rescue
Spint ontdekt? Dan is het tijd om actie te ondernemen want spint vermenigvuldigt zich zeer snel. De beestjes maken in een vergevorderd stadium spinsels, kleine webjes, tussen de bladeren. De kleine webjes gebruiken de mijten om sneller van het ene naar het andere blad te gaan.

Het bestrijden van spint kan met twee verschillende soorten roofmijtjes. Voor het preventief bestrijden of bij een lichte besmetting kan je Insect Hero Nicus in de plant uithangen. Nicus wordt geleverd in een speciaal kweekzakje, waardoor je plant meerdere weken beschermd is tegen spint.

Als de spintplaag al ernstige vormen heeft aangenomen is het tijd voor Insect Hero Persi. Net als Nicus is Persi de natuurlijke vijand van spint. Persi eet wel 5 volwassen spint, 20 jonge spintmijten of 20 spint eitjes per dag. Het overmeesteren van de spintplaag is voor Persi een koud kunstje want in twee dagen tijd verdubbelt Persi in aantal!

Meer weten over hoe spint te herkennen of te bestrijden? Zie onze uitgebreide pagina over spint.

Of direct aan de slag met de Heroes? Klik dan door naar: Roofmijten tegen spint – Insect Heroes