Met deze motten wil je geen mot hebben!

plagen

tuinonderhoud

Met deze motten wil je geen mot hebben!

De buxusmot, vijgenskeletteermot, spinselmot en kledingmot zijn nu op zoek naar hun favoriete hapjes. Buxusplanten, vijgenbomen en zelfs kledingstukken zijn deze periode van het jaar niet veilig. Ontdek vandaag wie deze motten zijn en hoe jij ze op gifvrije wijze kunt bestrijden!

Buxusmot

De eerste plagen in de tuin laten zich terug zien en daaronder zien we een oude bekende terugkomen: de buxusrups. De groen met zwartgevlekte rupsen zijn de eerste van drie generaties die dit jaar kunnen uitkomen. Elk op zoek naar een lekker hapje in jouw tuin. En helaas houden ze ook allemaal van één bepaalde plant: de buxus.

Tussen april en september, afhankelijk van het weer, kan de mot tot driemaal eitjes leggen. Deze kleine rupsjes kunnen een grote ravage aanrichten aan je buxusplanten.

Om de buxusmot te bestrijden, kan je feromoonvallen gebruiken om mannelijke motten te vangen. Maar ook het regelmatig snoeien en het verwijderen van aangetaste bladeren helpt om de populatie onder controle te houden. Last van buxusrupsjes? Bestrijd met Carpo aaltjes!

Vijgenskeletteermot

De vijgenskeletteermot profiteert van vijgenbomen in de Nederlandse tuinen. Een vlinder die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. In 2016 is de vlinder in Nederland ontdekt en sindsdien wordt hij met toenemende mate waargenomen.

Verwacht wordt dat eind juni de eerste verse vlinders zullen vliegen. Deze produceren een tweede generatie rupsen in volle zomer. Een derde generatie in september en oktober is zelfs niet onmogelijk.

Deze mot kan de vijgenboom ernstig beschadigen. Preventief de bladeren controleren kan de schade beperken. Zorg ervoor dat je dode bladeren en vruchten regelmatig opruimt om de levenscyclus van de mot te doorbreken. Bij het spotten van een groot aantal rupsen kan er gekozen worden voor Carpo aaltjes.

Spinselmot

De spinselmotjes verschijnen in juni en juli. De eieren worden in hoopjes afgezet in schorsspleten van de waardplanten die bovenaan het menu van de rupsen staan, zoals; pruimbomen en verschillende wilgensoorten.

De rupsen gaan na uitkomst uit het eitje onmiddellijk op zoek naar eten en vreten de boom of struik waarop ze zich bevinden, volledig kaal. Tegen eind mei - eind juni zijn de aangetaste waardplanten volledig kaalgevreten en bedekt met een dicht, wit zijdespinsel. Dit taaie spinsel is een uitstekende bescherming tegen vijanden.
spinselmot bestrijden

Deze rupsjes bedekken de bomen en struiken met witte webben. Om ze te bestrijden, kan je de webben verwijderen en de motten handmatig afplukken. Biologische bestrijding kan door Carpo aaltjes direct op de rupsen te spuiten in combinatie met water.

Kledingmot

De kledingmot, ook wel klerenmot of kleermot genoemd, is een nachtvlinder die algemeen in Nederland voorkomt. Van nature leeft de kledingmot buiten in oude vogel-, wespen- en zoogdierennesten. De kledingmot komt ook in huis voor.
kledingmot larve

De levenscyclus van eitje tot volwassen mot duurt 4 tot 10 maanden. Een legsel van een mot bedraagt 100 tot 150 eitjes. De poppen van de rupjes die uit deze eitjes gekomen zijn, komen allemaal binnen circa 3 weken uit.

Kledingmotten voeden zich met natuurlijke vezels en kunnen gaten in de kleding veroorzaken. Om ze te bestrijden, is het inzetten van Tricho sluipwespen in combinatie met een lokstof valletje effectief om in de kledingkast plaatsen.