Wat zijn aaltjes en hoe zien ze eruit?

biodiversiteit

heroes

Wat zijn aaltjes en hoe zien ze eruit?

Aaltjes worden ingezet tegen allerlei plagen zoals rouwvliegjes, taxuskevers, engerlingen en nog veel meer. Maar wat zijn aaltjes eigenlijk? In deze blog verkennen we de diversiteit van aaltjes, hun uiterlijk en de impact die ze maken op hun omgeving.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, nematoden of rondwormen zijn onderdeel van de stam Nematoda binnen het dierenrijk. Deze beestjes zijn zo klein dat binnen deze stam nog heel veel nieuwe soorten te ontdekken zijn. Op dit moment zijn er door de wetenschap ongeveer 25.000 soorten beschreven, maar de schatting voor het totaal aantal soorten varieert tussen de 40.000 en 100 miljoen!

Hoe zien aaltjes eruit?

Het woord 'nematode' vindt zijn oorsprong in het Latijn, waar 'nemat' draad betekent, en 'ode' een achtervoegsel is dat 'achtig' betekent. Draadachtig is inderdaad precies hoe je deze kleine en wormachtige beestjes zou beschrijven. Aaltjes zijn tot 1 millimeter groot en daardoor niet te zien met het blote oog, maar wel met een microscoop.



Welke soorten aaltjes zijn er? 

Met al deze verschillende soorten nematoden komen ook talloze strategieën van overleven. Hieronder leggen we twee strategieën uit.

Vrij levende nematoden

Veel nematoden leven vrij in de grond en hebben niet per se een specifiek dier of een specifieke plant nodig om te overleven. Deze zogeheten vrij levende nematoden voeden zich met schimmels en bacteriën die ze in de bodem tegenkomen. Je zult niet alle nematoden overal tegenkomen; integendeel, elke soort heeft zich aangepast aan zijn eigen omgeving en voedselbronnen. Het is verbazingwekkend waar nematoden zich allemaal kunnen vestigen. Ze zijn ontdekt in woestijnen, poolgebieden en zelfs op meer dan 3 kilometer diepte in de oceaan. Deze wezens hebben zich dus aangepast aan vrijwel elke leefomgeving op aarde, een fascinerend gegeven.

 

Parasiterende nematoden

Naast vrijlevende nematoden bestaan er ook parasitaire nematoden, wat voor plantenliefhebbers bijzonder interessant is. Deze nematoden parasiteren onder andere insecten die een bedreiging vormen voor planten. Ze worden entomopathogene nematoden genoemd en werken samen met bacteriën die in hen leven. Deze samenwerking is voordelig voor beide partijen. De nematode kan een insectenlarve binnendringen via de mond, anus of luchtgaten, waarbij hij de bacterie vrijlaat. Deze bacterie vermenigvuldigt zich en veroorzaakt de dood van het insect. Vervolgens voedt de nematode zich met het dode insect van binnenuit. De vrijgekomen energie wordt gebruikt om zich snel voort te planten, waardoor de bacterie zich ook kan verspreiden naar nieuwe nematoden.

Hoe hebben we de beste aaltjes voor jou gekweekt?

Om de juiste nematoden te vinden die je planten, struiken of gazon beschermen, hebben we in de grond gezocht, precies waar de planten groeien. We vonden verschillende soorten die wereldwijd voorkomen, zelfs in Nederland. We hebben nematoden gekozen die flexibel zijn en meerdere insectensoorten als gastheer kunnen hebben, zoals Felti, Carpo, Phora en Phasma. Met deze nematoden beschermen we jouw groen tegen insectenplagen, samen met de natuur!

Wat mooi om op deze manier te ontdekken over de natuur en om met haar samen te werken. Heb jij weleens aaltjes uitgezet in de tuin of kamerplanten?