Witte vlieg herkennen en voorkomen in je zomergroenten

Witte vlieg herkennen en voorkomen in je zomergroenten

Tomaten, komkommers, paprika's en courgettes zijn enkele zomergroenten die misschien bij jou in de kas of moestuin staan. De zaadjes, die in maart of april zijn gezaaid, staan op het punt om de volle grond in te gaan en al dat werk willen we niet laten bederven door plagen. Vandaag bespreken we graag de witte vlieg, één van de veelvoorkomende plagen bij zomergroenten.


Witte vlieg schade herkennen

Er zijn veel verschillende soorten witte vlieg, maar enkele van de meest voorkomende zijn de kaswittevlieg en de tabakswittevlieg. De schade die wordt veroorzaakt kan worden herkend aan zichtbare tekenen; zoals;


Gele bladeren

Witte vlieg voedt zich met plantensap, waardoor de bladeren van aangetaste planten geel kunnen worden en uiteindelijk afvallen. Deze vergeling is vaak meer uitgesproken op de onderste bladeren van de plant.


Kleverig laagje (honingdauw)

Witte vlieg scheidt een suikerachtige substantie uit, honingdauw genaamd, die de bladeren, stengels en vruchten van aangetaste planten kan bedekken. Op deze suikerige laag kunnen weer schimmels gaan groeien. Zo kan er een zwart laagje op de plant ontstaan.


Verwelking of afsterving van de plant

In ernstige gevallen kunnen witte vlieg plagen ervoor zorgen dat planten verwelken en afsterven. Dit kan gebeuren als de insecten in zeer grote aantallen aanwezig zijn en zich hevig voeden met de plant.


Witte vlieg voorkomen

Tomaten, komkommers en paprika's maar ook sierplanten zijn een favoriet snack voor de witte vlieg. Indien zij bij jou in de kas of moestuin staan is het aan te raden om witte vlieg te voorkomen met de volgende preventieve maatregelen;


Regelmatig controleren

Controleer de groentes op tekenen van witte vlieg, zoals het zien van het beestje of het voelen van een plakkerige substantie. Bekijk ook de onderkant van de bladeren. Sticky Leafs plaatsen helpt bij het vangen en inzicht krijgen van een plaag.


Wissel gewassen en plant diversiteit

Vermijd het continu telen van vatbare plantensoorten. Wissel gewassen af om de levenscyclus van witte vlieg te verstoren en de opbouw van plagen te verminderen.


Introduceer biologische bestrijders

Het inzetten van sluipwespen en roofmijten kan helpen om witte vlieg populaties te onderdrukken doordat zij zich met de nimfen of eieren voeden.


Conclusie

Bescherm je zomergroentes tegen witte vlieg en kies voor de aanbevelingen van Insect Heroes. Meer weten over witte vlieg? Klik dan hier!