Hoe bescherm ik mijn buxus tegen de buxusmot?

heroes

plagen

tuinonderhoud

Hoe bescherm ik mijn buxus tegen de buxusmot?

Een prachtig moderne tuin met strakke buxushaagjes: dat is helaas verleden tijd als de buxusrups langs is geweest. Het kleine rupsje kan ongezien veel schade toebrengen aan je mooie tuin. Waar komen die buxusmotten toch vandaan en hoe kom je erop natuurlijke wijze vanaf?

Invasieve exoot

De buxusmot hoort eigenlijk helemaal niet in Nederland thuis. De mot is per ongeluk meegenomen vanuit Azië. In 2007 is het Aziatische motje per ongeluk vanuit Azië in Duitsland geïmporteerd.
Vanaf 2007 is de mot gesignaleerd in Nederland. Vooral in 2018 werd er in Nederlandse tuinen erg veel schade ondervonden van de buxusrups. Veel mensen hebben hun buxusstruiken in die tijd vervangen voor een andere soort.
Sinds 2018 worden er minder buxusrupsen gesignaleerd, maar de hongerige beestjes zijn wel degelijk nog steeds aanwezig in Nederlandse tuinen.
 

Buxusmotten herkennen

Buxusmotten zijn wit van kleur, met een donkere rand. Het zijn nachtdieren, dus overdag zal je ze weinig zien vliegen. De buxusmotten leggen eitjes, waarna de rupsen uit hun cocon kruipen.

Om buxusrupsen voor te zijn, kan je het beste de Buxa val ophangen. Zo kan je vroegtijdig ontdekken of je last hebt van buxusmotten en voorkom je veel schade. De val kan je het beste begin juni tot eind augustus ophangen, wanneer de motten vliegen.

Buxusrupsen herkennen

De rupsen zijn lastig te herkennen als ze jong zijn, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de groene buxusblaadjes. De rupsen zijn goed te herkennen aan hun zwarte kop. Als ze ouder worden hebben ze ook duidelijke zwarte lengtestrepen op het lichaam. De hongerige beestjes verstoppen zich graag wat dieper in de buxusstruik om aan de blaadjes te eten. Het is dus even speuren om ze te vinden.

Wanneer buxusrupsen bestrijden

De buxusrupsen kunnen worden bestreden zodra je ze aantreft in de planten. De beste tijd om te bestrijden is in het begin van de lente, voordat een volgende generatie kan ontstaan. Dit kan je het beste doen met de Felti aaltjes, bij een temperatuur vanaf 12 °C. Heb je de plaag later ontdekt, dan is het geen probleem om in de zomer te bestrijden met Carpo aaltjes. In het najaar, onder de 12°C, kan weer met Felti worden bestreden.

Hoe buxusrupsen bestrijden

Felti en Carpo aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de buxusrups. De aaltjes worden opgelost in water en op de buxusrupsen gesproeid. De microscopisch kleine aaltjes dringen de rupsen binnen, waarna een bacterie wordt afgegeven. Deze bacterie dood de rups binnen enkele dagen. Het is erg belangrijk om de rupsen direct met de aaltjes te raken, aangezien de aaltjes niet ver kunnen bewegen.

Uitgebreide informatie over de buxusmot en buxusrups kan je terugvinden op de desbetreffende plaagpagina. Veel succes met de biologische bestrijding!