Felti aaltjes: de onzichtbare strijders in je kamerplant en tuin

heroes

kamerplanten

plagen

Felti aaltjes: de onzichtbare strijders in je kamerplant en tuin


Het microscopische kleine Felti aaltje met de Latijnse naam, Steinernema feltiae, is een gewaardeerde kracht binnen het Insect Hero team. Felti is dé oplossing voor het bestrijden van  heel veel verschillende insectenlarven, zoals rouwvliegjes, trips, emelten en nog veel meer. Benieuwd hoe hij jouw plant kan helpen? Lees dan vooral door!
 

Wie is het Felti aaltje?

Felti is een aaltje van ongeveer 0,3 tot 1 mm groot. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zien eruit als hele kleine doorzichtige ''wormpjes''. Je kunt ze alleen onder de microscoop zien. Ondanks zijn geringe lengte is Felti de natuurlijke vijand van verschillende soorten insectenlarven, zoals: tripspoppen, rouwvliegjeslarven, emelten en larven van de taxuskever. Ook wordt Felti professioneel ingezet als biologische bestrijder tegen eikenprocessierupsen. 

Hoe werken aaltjes?

Felti kan niet lopen, niet zwemmen, niet kruipen, maar wacht geduldig af tot zijn slachtoffer langskomt. Om die reden is het belangrijk dat de (pot)grond goed vochtig blijft. De aaltjes zakken dan als het ware door de aarde heen, waardoor de verspreiding ook dieper in de aarde terecht komt.

Eenmaal een slachtoffer in het vizier is het zaak voor het aaltje om via de natuurlijke openingen binnen te dringen. Wanneer dat is gelukt scheidt Felti een symbiotische bacterie uit in de larve. De bacteriën vermenigvuldigen zich en doden uiteindelijk de larve met hun gifstoffen binnen 24 tot 48 uur.


Wist je dat?
De vrouwelijke Felti kan in de larve tot 200 eieren leggen die bij uitkomst op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers. 

Waarom kiezen voor Felti als jouw bestrijder?

Felti is makkelijk toepasbaar en bovenal een natuurlijke Hero voor het bestrijden van jouw insectenplaag zonder het aantasten van vlinders, bijen of andere nuttige insecten. Het aaltje is daarnaast een inheemse soort aangezien hij ook terug te vinden is in de Nederlandse bodem. 

Hoe kan jij aaltjes inzetten tegen jouw plaag?

Felti is vrij eenvoudig in te zetten bij zowel kamer- als buitenplanten. De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn vooral van toepassing bij het uitzetten van Felti in de buitenlucht.

Het aaltje moet bij zonsondergang of op een bewolkte dag worden uitgezet, want Felti droogt snel uit als er teveel UV-licht op hem schijnt. Daarnaast is de bodemtemperatuur belangrijk om rekening mee te houden. Felti is het effectiefst bij een bodemtemperatuur van 8 graden tot 25 graden. Het is dan ook een aaltje die bekend staat om zijn effectiviteit bij relatief lage temperaturen.

Felti wordt geleverd in een poedervorm, waar de kleinste verpakking al 5 miljoen aaltjes bevat en die hoeveelheid ongeveer goed is voor 25 kamerplanten (10 m²). Je vermengt de poederachtige substantie met 1 L water en roert het mengsel door elkaar. Het mengsel verspreid je over de potgrond met bijvoorbeeld een gieter of tuinsproeier.

Wist je dat?
Aaltjes ook worden ingezet bij voetbalclubs? De Engelse voetbalclub ‘Forest Green Rovers’ gebruikt jaarlijks de inzet van aaltjes om de velden plaagvrij te houden.

Rouwvliegjes bestrijden met Felti

Om rouwvliegjes effectief te bestrijden, is het aan te raden om Felti aaltjes te combineren met Sticky Leaf vangplaatjes. Felti pakt de larven van rouwvliegjes in de bodem aan, terwijl de Sticky Leafs de volwassen rouwvliegjes vangen. Er is een combinatiepakket beschikbaar met allebei de producten. 
 

Trips bestrijden met Felti 

Om trips effectief te bestrijden, heb je meerdere Heroes nodig om de plaag uit te schakelen. Felti is hier een belangrijk onderdeel van: de aaltjes vallen de trips poppen in de bodem aan. Verder heb je ook roofmijten en gaasvlieglarven nodig. Op de trips pagina kan je hier meer over lezen. 

Engerlingen, emelten en taxuskever bestrijden met Felti

Buitenshuis hoef je geen zorgen te maken om Felti alleen op pad te sturen in de strijd tegen engerlingen, emelten en de larven van de taxuskever. Met de Nema Super Sprayer kun je de aaltjes eenvoudig verdelen over de grond of het gazon.