Wat zijn Felti aaltjes?

heroes

kamerplanten

plagen

Wat zijn Felti aaltjes?Het microscopische kleine aaltje met de Latijnse naam, Steinernema feltiae, toverden wij om tot Insect Hero, Felti. Felti is een gewaardeerde kracht binnen het Insect Hero team aangezien hij DE oplossing is voor het bestrijden van insectenlarven, zoals die van: trips, emelten en velen meer. Benieuwd hoe hij jouw plant kan helpen? Lees dan vooral door!


Wie is Felti?

Felti is een microscopisch klein aaltje van ongeveer 0,3 tot 1 mm groot. Ondanks zijn geringe lengte is hij de natuurlijke vijand van verschillende soorten insectenlarven, zoals: tripspoppen, rouwvliegjeslarven, emelten en larven van de taxuskever. Ook wordt Felti professioneel ingezet als biologische bestrijder tegen eikenprocessierupsen.


Hoe gaat Felti te werk?

Felti kan niet lopen, niet zwemmen, niet kruipen, maar wacht geduldig af tot zijn slachtoffer langskomt. Om die reden is het belangrijk dat de (pot)grond goed vochtig blijft. De aaltjes zakken dan als het ware door de aarde heen, waardoor de verspreiding ook dieper in de aarde terecht komt.
Eenmaal een slachtoffer in het vizier is het zaak voor het aaltje om via de natuurlijke openingen binnen te dringen. Wanneer dat is gelukt scheidt Felti een symbiotische bacterie uit in de larve.
Het gif van de bacteriën vermenigvuldigen zich en doden uiteindelijk de larve met hun gifstoffen binnen 24 tot 48 uur.

Wist je dat?

De vrouwelijke Felti kan in de larve tot 200 eieren leggen die bij uitkomst op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers.


Hoe kan jij Felti inzetten tegen jouw plaag?

Felti is vrij eenvoudig in te zetten bij zowel kamer- als buitenplanten. De belangrijkste factoren om rekening mee te houden zijn vooral van toepassing bij het uitzetten van Felti in de buitenlucht.
Het aaltje moet bij zonsondergang of op een bewolkte dag worden uitgezet, want Felti droogt snel uit als er teveel UV-licht op hem schijnt. Daarnaast is de bodemtemperatuur belangrijk om rekening mee te houden. Felti is het effectiefst bij een bodemtemperatuur van 10 graden tot 25 graden. Het is dan ook een aaltje die bekend staat om zijn effectiviteit bij relatief lage temperaturen.

Felti wordt geleverd in een poedervorm, waar de kleinste verpakking al 5.000.000 miljoen aaltjes bevat en die hoeveelheid ongeveer goed is voor 25 kamerplanten (10m2). Je vermengt de poederachtige substantie met 1L water en roert het mengsel door elkaar. Het mengsel verspreid je over de potgrond met bijvoorbeeld een gieter of tuinsproeier.

Wist je dat?

Aaltjes ook worden ingezet bij voetbalclubs? De Engelse voetbalclub ‘Forest Green Rovers’ gebruikt jaarlijks de inzet van aaltjes om de velden plaagvrij te houden.

Waarom kiezen voor Felti als jouw bestrijder?

Felti is makkelijk toepasbaar en bovenal een natuurlijke Hero voor het bestrijden van jouw insectenplaag zonder het aantasten van vlinders, bijen of andere nuttige insecten. Het aaltje is daarnaast een inheemse soort aangezien hij ook terug te vinden is in de Nederlandse bodem.

Het inzetten van de aaltjes in combinatie met Sticky Leaf vangplaatjes zijn ontzettend effectief tegen rouwvliegjes en trips. Buitenshuis hoef je geen zorgen te maken om Felti alleen op pad te sturen in de strijd tegen engerlingen, emelten & de larven van de taxuskever.

Meer informatie? Bekijk onze Felti productpagina.